Jesienią częściej niż wiosną czy latem mamy ochotę na ciepłe śniadanie. Takie, które nie tylko nas rozgrzeje, ale i nasyci. Zapiekana owsianka z jabłkiem i marchewką może być w tej kwestii bardzo ciekawą propozycją. Jest nie tylko pyszna i szybka do przygotowania, ale też pełna witamin i antyoksydantów.
Ciepłe śniadania jesienią i zimą nie tylko rozgrzewają, ale też dostarczają dobrej energii na cały dzień. Ten przepis na pieczoną owsiankę z marchewką i jabłkiem to doskonała propozycja również dla tych osób, które są na diecie.
Pieczona owsianka z marchewką i jabłkiem
Można ją zjeść na śniadanie, podwieczorek albo jako przekąskę, kiedy dopada nas głód. Jest nie tylko smaczna, ale też prosta w przygotowaniu i robi się ją błyskawicznie, bo zaledwie w 10 minut. Oto przepis na owsiankę z marchewką i jabłkiem.
Przepis
Składniki:
- płatki owsiane 3½ łyżki
- banan ½ sztuki
- mleko ok. ½ szklanki
- opcjonalnie proszek do pieczenia ½ łyżeczki
- marchewka 1 mała sztuka
- przyprawa do piernika/cynamon ½ łyżeczki
- orzechy włoskie 15 g
Sposób przygotowania:
Rozgnieć banan. Poszatkuj lub zetrzyj marchewkę. Wymieszaj wszystkie (oprócz orzechów) składniki i piecz ok. 10-15 min w 180℃. Posyp orzechami po upieczeniu.
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
Kup licencję.