Jesienna zupa fit. Idealna, gdy jesteś na diecie

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Zupy to jedno z tych dań, które z powodzeniem można zaserwować sobie na lunch albo obiad, gdy jesteśmy na diecie. W tej jesiennej propozycji główną rolę grają trzy składniki - jarmuż, pęczak i soczewica. To danie nie tylko zdrowo nasyci, ale także rozgrzeje w chłodne dni. Jak ją zrobić?
Kale,Soup,,Homemade,Healthy,,Vegetarian,Meal,,With,Veggies,Cabbage,,Carrot,
Ta jesienna zupa fit sprawdzi się jako ciepły obiad albo kolacja. Jej bazą są trzy zdrowe i odżywcze składniki
Shutterstock

Jesienne dni to czas, kiedy zdecydowanie bardziej, niż latem chce się jeść. Idealne do nasycenia się, ale też rozgrzania są zupy. Można je zabrać do pracy i zjeść w formie ciepłego lunchu, można też zaserwować sobie na obiad albo ciepłą kolację

Jesienna zupa fit. Rozgrzewająca i sycąca

Ta jesienna zupa fit bazuje na trzech bardzo zdrowych, odżywczych i mało kalorycznych składnikach. Są to jarmuż, kasza pęczak oraz soczewica

Jeżeli nie przepadasz za jarmużem można użyć garści szpinaku a jeśli nie jadasz mięsa bulion warzywny z powodzeniem można zastąpić warzywnym. 

Do przygotowania tego dania potrzebne będą jeszcze bulion, pomidory, marchewka i pietruszka. Jak ją zrobić? Oto przepis na jesienną zupę fit od Kwestii Smaku. 

Przepis

Składniki: 

  • 1,25 litra rosołu / bulionu*
  • 1 i 1/2 łyżki pęczaku
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 2 liście jarmużu**
  • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania: 

Zagotować rosół, dodać pęczak i soczewicę. Gotować pod przykryciem przez około 30 minut.

Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, obraną i startą marchewkę oraz pietruszkę i gotować pod przykryciem przez około 20 minut. 

Dodać obranego i pokrojonego w kostkę pomidora lub pokrojone obrane pomidory z puszki. Doprawić solą oraz pieprzem i gotować przez 10 minut.

Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania dodać posiekanego liścia jarmużu bez twardej części pośrodku oraz skropić zupę oliwą.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link