Czy gluten naprawdę szkodzi jelitom? Nowe badania pokazują zaskakujące wyniki u osób z IBS

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Zespół jelita drażliwego (IBS) dotyka miliony osób na całym świecie, a wielu chorych wskazuje gluten jako winowajcę swoich dolegliwości. Nowe badanie kanadyjskich naukowców rzuca jednak inne światło na ten problem – w grę może wchodzić nie tylko dieta, ale i siła sugestii.
gluten pieczywo chleb zespół jelita drażliwego IBS dieta bezglutenowa pszenica a jelita efekt nocebo badania naukowe IBS zdrowie jelit bóle brzucha choroby układu pokarmowego
Czy gluten naprawdę szkodzi jelitom? Nowe badania pokazują zaskakujące wyniki u osób z IBS
Shutterstock

Zespół jelita drażliwego to jedno z najczęstszych zaburzeń czynnościowych układu pokarmowego. Choć nie powoduje trwałych zmian w organizmie, znacznie pogarsza komfort życia – objawy takie jak bóle brzucha, wzdęcia, biegunki czy zaparcia mogą występować latami i często pozostają niezdiagnozowane.

Wielu pacjentów z IBS zauważa pogorszenie objawów po spożyciu glutenu. Ale czy rzeczywiście to gluten odpowiada za nasilenie dolegliwości? Badacze z kanadyjskiego Uniwersytetu McMaster przeprowadzili eksperyment, który podważa powszechnie przyjętą opinię i wskazuje, że w grę może wchodzić tzw. efekt nocebo.

Czym jest zespół jelita drażliwego (IBS)?

Zespół jelita drażliwego (IBS, ang. irritable bowel syndrome) jest jednym z najczęstszych zaburzeń czynnościowych jelit – cierpi na niego prawie 4 proc. ludzi na całym świecie, przy czym skala występowania różni się między kontynentami i państwami, wynosząc od 1 do 25 proc.

Jest to przewlekła choroba przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym. Nawracające zaburzenia pracy jelit i ich nadreaktywność nie są związane ze zmianami organicznymi lub biochemicznymi w organizmie. Zdaniem specjalistów pomimo dokuczliwych objawów (bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i zaparcia) wiele przypadków pozostaje niezdiagnozowanych, gdyż chorzy często nie szukają pomocy medycznej.

Mechanizm IBS jest nieznany, jednak wiele osób z tą chorobą uważa, że ich objawy nasila spożywanie glutenu występującego w pszenicy, jęczmieniu i życie.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Przełomowe badanie naukowców z Kanady

Premysl Bercik z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie wraz ze współpracownikami przebadał 28 osób z IBS, które stwierdziły poprawę po zastosowaniu diety bezglutenowej.

Naukowcy poprosili uczestników o stosowanie diety bezglutenowej przez trzy tygodnie, po czym ocenili nasilenie objawów w skali od 0 do 500, ze średnią oceną 183.

Następnie losowo przydzielili uczestnikom spożywanie każdego dnia jednego z trzech rodzajów batoników zbożowych, które wyglądały i smakowały tak samo. Jeden z batoników zawierał pszenicę, drugi sam gluten (bez innych składników pszenicy), a trzeci był wolny od obu składników. Dawka glutenu w pierwszych dwóch batonach odpowiadała czterem kromkom chleba. Uczestnikom powiedziano, że batony mogą pogorszyć ich objawy, ale nie poinformowano, które zawierają jakie składniki. Tydzień później uczestnicy ocenili nasilenie swoich objawów, a następnie powrócili do diety bezglutenowej na dwa tygodnie, aby odwrócić skutki działania batoników.

Eksperyment powtórzono jeszcze dwukrotnie, tak aby każdy z uczestników zjadł wszystkie trzy rodzaje batoników.

Zaskakujące wyniki: gluten, pszenica... a może siła sugestii?

Po batonikach nie zawierających glutenu ośmiu uczestników zgłosiło pogorszenie objawów o 50 punktów – poziom zmiany, który lekarze uważają za znaczący. Pogorszenie wystąpiło również u 10 uczestników po spożyciu batoników wyłącznie bezglutenowych i u 11 po spożyciu batoników pszennych.

Chociaż gluten i pszenica są prawdopodobnie rzeczywistymi czynnikami wyzwalającymi objawy u niektórych osób z IBS, zdaniem Bercika wyniki sugerują, że na innych wpływa efekt nocebo – oczekiwanie pogorszenia objawów powoduje ich faktyczne wystąpienie.

Próbki kału pobrane od uczestników wykazały również, że niektórzy nie zjadali batoników zgodnie z instrukcją. Może to oznaczać, że nie spożywali wystarczającej ilości glutenu lub pszenicy, aby te składniki mogły znacząco wpływać na ich jelita.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link