Czarna porzeczka spowalnia Alzheimera i Parkinsona [BADANIA]

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Badania opublikowane w literaturze medycznej potwierdzają, że składniki bioaktywne czarnej porzeczki mają realny, wielokierunkowy wpływ ochronny na komórki nerwowe. Spożywanie produktów na bazie czarnej porzeczki bądź standaryzowanych ekstraktów może wpływać prewencyjnie i wspomagać leczenie chorób neurodegeneracyjnych np. Alzheimera i Parkinsona.
Czarna porzeczka wspiera walkę z postępowaniem chorób Parkinsona i Alzheimera
Czarna porzeczka wspiera walkę z postępowaniem chorób Parkinsona i Alzheimera
shutterstock

Czym objawia się Choroba Alzheimera?

Choroba Alzheimera objawia się przede wszystkim postępującymi zaburzeniami pamięci, zwłaszcza trudnościami z zapamiętywaniem nowych informacji i przypominaniem sobie ważnych dat, nazw czy rozmów. Na początku choroby pamięć długotrwała zwykle pozostaje względnie nienaruszona, natomiast pojawiają się problemy z pamięcią krótkotrwałą i koncentracją.

Składniki bioaktywne zawarte w czarnych porzeczkach chronią komórki nerwowe

Czarna porzeczka (Ribes nigrum) jest bogatym źródłem różnorodnych związków bioaktywnych, które wykazują udokumentowane działanie neuroprotekcyjne. Najważniejsze z nich to: antocyjaniny i polifenole – silne antyoksydanty, chroniące neurony przed stresem oksydacyjnym.

Czarna porzeczka poprawia pamięć w chorobie Alzheimera – badania

Jedno z badań przeprowadzono na myszach z przyspieszonym starzeniem się (SAMP8), które są używane jako model choroby Alzheimera. Przez 9 tygodni podawano myszom ekstrakt bogaty w antocyjany z czarnej porzeczki.

Okazało się, że myszy otrzymujące ekstrakt lepiej wypadały w testach pamięci długotrwałej (rozpoznawanie znajomych przedmiotów) i miały mniej zaburzeń emocjonalnych niż myszy kontrolne. Co więcej, zaobserwowano korzystne zmiany w ekspresji genów w hipokampie (obszarze mózgu kluczowym dla pamięci) — dotyczyły m.in. ochrony neuronów i lepszej pracy synaps.

Inne badanie przeprowadzono na myszach, którym wywołano zaburzenia pamięci za pomocą skopolaminy. Podawano im doustnie samodzielnie lub razem z lekiem na Alzheimera (donepezilem) ekstrakt z czarnej porzeczki.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

W efekcie, te czarne małe owoce zmniejszyły poziom enzymów rozkładających acetylocholinę, chroniły przed stresem oksydacyjnym i osłabiały stany zapalne w mózgu. Co w praktyce oznaczało, że pod wpływem czarnej porzeczki (z lub bez leku) myszy zachowały wyższą sprawność w testach na uczenie się i pamięć (np. labirynt wodny Morrisa).

Przyczyny choroby Parkinsona

Czarna porzeczka budzi coraz większe zainteresowanie jako źródło naturalnych składników mogących wspierać funkcjonowanie mózgu również w chorobie Parkinsona. Wspomniane już wcześniej antocyjany, ale również flawonoidy (np. luteolinę, kwercetynę) i kwasy fenolowe, chronią komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym — jednym z głównych mechanizmów prowadzących do uszkodzeń neuronów dopaminergicznych w Parkinsonie.

Co więcej, badania wykazały, że wyciągi z czarnej porzeczki mogą silnie hamować aktywność monoaminooksydazy B (MAO-B) – enzymu rozkładającego dopaminę. Leki blokujące MAO-B są standardem w terapii wspierającej Parkinsona, a podobne właściwości wykazały związki fenolowe występujące w porzeczce.

Czarna porzeczka a choroba Parkinsona – badania

Kliniczna suplementacja antocyjaninami z czarnej porzeczki przez 28 dni u pacjentów z Parkinsonem istotnie podniosła poziom neuroprotekcyjnego metabolitu cGP (cyklicznej glicyny-proliny) w płynie mózgowo-rdzeniowym, co korelowało ze złagodzeniem objawów depresji i lęku. cGP obecny w czarnej porzeczce poprawia funkcję czynnika IGF-1, który wspiera ochronę i regenerację neuronów u pacjentów z Parkinsonem. Zwiększenie stężenia tego neurotropowego peptydu po suplementacji sugeruje potencjalne korzyści dla mózgu

Terapeutyczny potencjał czarnej porzeczki

Chociaż najwięcej dowodów pochodzi z badań na zwierzętach i wstępnych badań na ludziach, naukowcy są zgodni, że włączanie czarnej porzeczki do diety może mieć działanie wspierające dla pamięci - również u osób zagrożonych lub już dotkniętych demencją.

Czarna porzeczka nie jest lekiem na Alzheimera czy Parkinsona, ale może pomóc w ochronie mózgu i spowolnieniu pogorszenia pamięci. Autorzy badań zwracają uwagę, że wyciągi z porzeczki mogą być cennym uzupełnieniem tradycyjnych terapii oraz dietą wspierającą u pacjentów z chorobami neurodegeneracyjnym.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link