Szokujące wyniki kontroli lodziarni nad morzem. Groźne bakterie, sanepid zamyka punkty sprzedaży

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
W niemal połowie (49 proc.) skontrolowanych próbek lodów sanepid wykrył enterobakterie. To bakterie żyjące naturalnie w jelicie grubym człowieka, zaś ich obecność w żywności wskazuje najczęściej na niewystarczającą higienę, np. zanieczyszczone urządzenia do lodów, brak dezynfekcji lub nieumyte ręce personelu.
lody włoskie lody z automatu
Szokujące wyniki kontroli lodziarni nad morzem. Groźne bakterie w lodach, sanepid zamyka lodziarnie
ShutterStock

Pracownicy sanepidu pobrali do badań kontrolnych próbki lodów w województwie zachodniopomorskim - w miejscach, gdzie przyjeżdża najwięcej turystów. Łącznie było to 205 próbek z 41 partii lodów. Wykryli oni wysoki poziom enterobakterii w 49 proc. próbek lodów. Najwięcej uchybień stwierdzili w pasie nadmorskim.

100 próbek przekraczało dopuszczalny poziom Enterobacteriaceae - mikroorganizmów niechorobotwórczych, ale uznawanych za wskaźniki złego stanu sanitarnego urządzeń.

Enterobakterie. Jakie są objawy zakażenia?

Spożycie lodów z bakteriami może prowadzić do dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Enterobakterie mogą powodować objawy pokarmowe, takie jak ból brzucha, biegunkę, wymioty i gorączkę, szczególnie u dzieci, osób starszych i o obniżonej odporności.

Niepokojące wyniki kontroli. Sanepid reaguje

"Wyniki kontroli są niepokojące, zwłaszcza że dotyczą produktu bardzo popularnego latem. Dlatego podjęliśmy szybkie działania administracyjne. Zależy nam na tym, by zarówno konsumenci, mieszkańcy, jak i turyści mogli korzystać z oferty gastronomicznej w sposób bezpieczny” – poinformowała Małgorzata Domagała-Dobrzycka z zachodniopomorskiego państwowego wojewódzkiego inspektoratu sanitarnego.

W związku z wykrytymi nieprawidłowościami wydano 11 decyzji administracyjnych z rygorem natychmiastowej wykonalności. Przedsiębiorcy zostali zobowiązani do przeprowadzenia skutecznego mycia i dezynfekcji automatów do lodów, przedstawienia wyników badań potwierdzających skuteczność podjętych działań, a w niektórych przypadkach także do ponownego przeszkolenia personelu.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Zakaz sprzedaży lodów. Sanepid wstrzymał produkcję i sprzedaż

Do czasu uzyskania właściwych wyników produkcja i sprzedaż lodów z zakwestionowanych automatów pozostaje wstrzymana. Koszty badań i kontroli poniosą przedsiębiorcy. Najwięcej uchybień stwierdzono w pasie nadmorskim, w powiatach gryfickim, kamieńskim, kołobrzeskim, koszalińskim, sławieńskim oraz w Świnoujściu. Z 90 próbek pobranych w tych lokalizacjach 50 zostało zakwestionowanych.

Jak się uchronić?

Przy zakupie lodów z automatów warto zwracać uwagę na poziom czystości sprzętu i higienę obsługi. Szczególnie osoby w grupie ryzyka (dzieci, seniorzy, osoby z chorobami przewodu pokarmowego) powinny być ostrożne. Warto wybierać miejsca dobrze oceniane pod względem czystości i stanu sanitarnego.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link