
Spis treści
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek. Obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.
Salmonella w partii mrożonych truskawek
Produkt objęty ostrzeżeniem to:
Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g.
Kwestionowana partia ma numer 011/04/25.
Krajem pochodzenia produktu jest Egipt.
Data minimalnej trwałości to 03.2027.
Producentem jest firma Handsman Food Sp. z o.o. z siedzibą w Rogoźnicy Kolonii.
Produkt został wyprodukowany dla Jeronimo Martins Polska S.A..
W odpowiedzi na wykrycie producent rozpoczął procedurę wycofania wspomnianego produktu z rynku. Producent oraz dystrybutor przeprowadzili badania dodatkowych próbek truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu.
Niewykrycie Salmonella w innych próbkach z partii nie podważa prawidłowości wyników badań potwierdzających jej obecność. Rozmieszczenie mikroorganizmów w produktach spożywczych najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach, co oznacza, że próbki pobierane nawet równolegle z tej samej partii mogą dawać różniące się wyniki badań.
W związku z zaistniałą sytuacją zalecenia dla konsumentów są jasne: nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku pojawienia się objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wymienionego produktu, zaleca się kontakt z lekarzem.