
Czy margaryna zawiera szkodliwe dla zdrowia przemysłowe tłuszcze trans? Ekspertka: przepisy dopuszczają maksymalnie 2%
Wokół margaryn od lat narosło wiele mitów, z których jeden z najczęściej powtarzanych dotyczy dużej obecności szkodliwych tłuszczów trans (TFA). Tymczasem aktualna wiedza naukowa oraz obowiązujące w Unii Europejskiej przepisy jasno pokazują, że margaryny, zarówno miękkie, jak i twarde, kostkowe - są bezpieczne i pełnowartościowe dla zdrowia konsumentów.
18 grudnia 2025, 12:22

Zaskakujące odkrycie naukowców. Oto, co wydziela się podczas gotowania niektórych warzyw
Sądzisz, że gotując w domu zdrowo się odżywiasz? Nowe odkrycie naukowców rzuca nowe światło na posiłki przygotowywane samodzielnie. Okazuje się, że to, co do tej pory kojarzyliśmy głównie ze "śmieciowym" jedzeniem może znaleźć się w… ugotowanych warzywach! Naukowcy zauważyli, że podczas gotowania niektórych warzyw – zawierających naturalne związki siarki – może wytwarzać się TFA. Jaki może mieć ono wpływ na zdrowie?
30 grudnia 2024, 10:30
