
Spis treści
Czym jest cholesterol i jakie pełni funkcje w organizmie?
Cholesterol zalicza się do tłuszczów (lipidów). Substancja ta pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Stanowi materiał budulcowy komórek, jest niezbędny do prawidłowego działania komórek ustroju i reguluje wiele procesów, które zachodzą w naszym organizmie.
Cholesterol występuje w dwóch frakcjach:
- LDL (zły cholesterol) – odpowiada za odkładanie się cząsteczek cholesterolu w ścianach tętnic. Powoduje miażdżycę, zaburzenia krążenia i zawał serca,
- HDL (dobry cholesterol) – działa ochronnie na ściany naczyń i pełni funkcje przeciwmiażdżycowe.
Wysoki poziom "złego" cholesterolu LDL może prowadzić do miażdżycy i innych chorób sercowo-naczyniowych, dlatego ważne są regularne badania krwi i odpowiednia dieta.
Hipercholesterolemia – przyczyny i czynniki ryzyka
Podwyższony poziom cholesterolu (hipercholesterolemia) jest częstą przypadłością. W Polsce podwyższonym cholesterolem dotkniętych jest około 60 proc. dorosłych. Część z nich nie wie o zagrożeniu, gdyż nie bada się. A podwyższony cholesterol nie boli i nie daje żadnych objawów. Dlatego zapobiegawczo trzeba sprawdzać jego poziom.
Na rozwój hipercholesterolemii mają wpływ:
- czynniki genetyczne – skłonności do podwyższonego poziomu cholesterolu, choroby układu krążenia w rodzinie,
- choroby przewlekłe - jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, choroby nerek,
- długotrwałe stosowanie leków,
- styl życia - m.in.: niewłaściwe odżywianie, niska aktywność fizyczna, nadwaga, otyłość, spożywanie alkoholu, palenie tytoniu.
Jakie są normy cholesterolu i trójglicerydów?
Koniecznie należy regularnie badać poziom cholesterolu, zwłaszcza jeśli jest się w grupie ryzyka. Wcześnie wykryte nieprawidłowości zmniejszą ryzyko powikłań i pozwolą zahamować rozwój chorób.
Aby sprawdzić poziom cholesterolu, należy zbadać profil lipidowy. To badanie próbki krwi, które pozwala ocenić stężenie cholesterolu całkowitego, LDL, HDL i trójglicerydów (tłuszczy znajdujących się we krwi).
Cholesterol całkowity u zdrowego człowieka nie powinien przekraczać 200 mg/dl. Zaleca się, aby stężenie dobrego cholesterolu (HDL) było większe od 40 mg/dl (u kobiet powyżej 46 mg/dl), natomiast złego cholesterolu (LDL) nie może przekraczać 115 mg/dl. Poziom trójglicerydów nie powinien być większy od 150 mg/dl.
Dieta i styl życia w walce z wysokim cholesterolem
W celu przeciwdziałania hipercholesterolemii należy zadbać o to, aby zmniejszyć ryzyko podwyższonego poziomu cholesterolu. Trzeba więc zadbać o aktywność fizyczną każdego dnia.
Należy też stosować odpowiednią dietę i wypracować zdrowe nawyki żywieniowe, aby utrzymać właściwą masę ciała. Pamiętać jednak trzeba, że nie można wyeliminować cholesterolu z diety, ponieważ jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ważne jest także, aby unikać alkoholu i papierosów. No i oczywiście trzeba regularnie kontrolować poziom cholesterolu.