Gotowe mieszanki sałat. Jak beztlenowe, wilgotne środowisko wpływa na ich wartość?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Kuszą wygodą i różnorodnością, ale mogą też kryć pewne zagrożenia. Czy lepiej postawić na sałaty w główkach i przygotowywać własne kompozycje? Sprawdź, co warto wiedzieć przed sięgnięciem po paczkowaną zieleninę.
sałata mix sałat warzywa
Gotowe mieszanki sałat, czyli wilgotne, beztlenowe środowisko, które może nie służyć zdrowiu
shutterstock

Gotowe mieszanki sałat to bez wątpienia oszczędność czasu – są umyte, pokrojone i od razu gotowe do spożycia. Jednak za tą wygodą mogą kryć się pewne ryzyka. Przetwarzanie liści na dużą skalę wiąże się z ich częstym kontaktem z powierzchniami roboczymi, wodą i powietrzem, co zwiększa ryzyko skażenia bakteriami.

Problemem pakowanych sałat są także foliowe opakowania, które tworzą wilgotne i beztlenowe środowisko. W takich warunkach liście zaczynają wydzielać soki, co sprzyja powstawaniu biofilmu – struktury, która sprawia, że bakterie silnie przylegają do powierzchni sałaty. To sprawia, że ich usunięcie staje się niezwykle trudne, nawet przy wielokrotnym płukaniu w czystej wodzie. W efekcie, szkodliwe drobnoustroje mogą bez przeszkód przedostać się do układu pokarmowego.

Bakterie E. coli w paczce sałat

Według badań przeprowadzonych przez amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention, paczkowane sałaty mogą być źródłem ognisk zakażeń bakteriami E. coli, Salmonella i Listeria. Przyczyną tego jest m.in.:

- Wilgotne środowisko – w torebkach i plastikowych pojemnikach łatwo rozwijają się bakterie, szczególnie gdy produkt nie jest przechowywany w odpowiedniej temperaturze.

- Brak pełnej sterylności – choć sałaty są myte przed zapakowaniem, nie eliminuje to całkowicie patogenów. Bakterie mogą ukrywać się w mikroszczelinach liści.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

- Długi czas przechowywania – gotowe mieszanki mają dłuższy kontakt z powietrzem i światłem, co sprzyja utracie wartości odżywczych oraz zwiększa ryzyko zepsucia.

Czy gotowe mieszanki sałat są bezpieczne dla zdrowia?

Przy wyborze paczkowanej sałaty, warto sprawdzać datę przydatności (im świeższy produkt, tym lepiej), kupować tylko dobrze schłodzone opakowania, dokładnie myć liście przed spożyciem nawet jeśli na opakowaniu widnieje napis "umyte" i unikać sałat o śliskiej, lepkiej powierzchni – to znak, że produkt zaczyna się psuć.

Czy lepiej wybrać sałatę w główkach?

Alternatywą dla gotowych mieszanek jest sałata kupowana w główkach, która zawiera mniej przetworzonych liści, dzięki czemu ryzyko skażenia bakteriami jest niższe. Dodatkową zaletą jest jej dłuższa trwałość, ponieważ nie została pokrojona ani zapakowana w wilgotne środowisko foliowej torby. Pozwala ona także na samodzielne komponowanie sałatkowych miksów i dostosowanie ich do własnych preferencji smakowych. Często też sałata w główkach jest tańsza niż gotowe mieszanki i bardziej ekologiczna, ponieważ nie generuje plastikowych odpadów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Tematy:
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link