
Spis treści
W ramach Serwisu Narodowego Funduszu Zdrowia pod adresem diety.nfz.gov.pl można uzyskać wskazówki specjalistów ds. żywienia, a także gotowe plany oparte np. na diecie DASH i przygotowane listy zakupów. Na portalu znajdziemy także bezpłatne przepisy od dietetyków dla osób m.in. z chorobami przewlekłymi oraz opisy diet, e-booki i filmy.
W serwisie dostępne są także darmowe plany żywieniowe. Do wyboru są plany żywieniowe dostosowane do potrzeb m.in. diety classic, cukrzyca, hashimoto, nadwaga i otyłość, wege, depresja, zaparcia, nadciśnienie, senior, rodzina, PCOS, sport, osteoporoza, dna moczanowa, kamica żółciowa. Z portalu korzysta już blisko milion osób.
Portal Diety NFZ – co warto wiedzieć?
Portal daje możliwość nie tylko indywidualnego wyboru planu żywieniowego według preferencji użytkownika. Ponadto, dostępnych jest w nim ponad 9 tys. przepisów opracowanych przez dietetyków.
Można nie tylko ułożyć swoją dietę, ale także prowadzić dzienniczek i mierzyć swoje postępy. Dołączone są do tego filmy instruktażowe. Dostępne są także artykuły oraz newsletter.
Bezpłatne konsultacje dietetyka
Co więcej, można skorzystać z Centrum Dietetycznego Online i bezpłatnych konsultacji online bez wychodzenia z domu. W ramach Centrum Dietetycznego można uzyskać poradę dietetyka, psychodietetyka, specjalisty ds. aktywności fizycznej. Porady są zarówno indywidualne, jak i dla całej rodziny.
Bez logowania z portalu NFZ można także pobrać bezpłatny jadłospis na 3 dni. Z kolei po założeniu konta użytkownik otrzymuje menu na 28 dni.
Dietetyk na NFZ. Kto może skorzystać?
Poza serwisem Narodowy Fundusz Zdrowia oferuje także konsultacje dietetyczne. Przysługują one pacjentom objętym tzw. opieką koordynowaną. Program zakłada, że lekarz rodzinny może w uzasadnionej sytuacji zlecić choremu określone badania.
Z porady dietetyka w ramach NFZ mogą skorzystać w szczególności osoby cierpiące na otyłość, cukrzycę, choroby sercowo-naczyniowe (profilaktyka i leczenie miażdżycy oraz innych chorób serca i naczyń krwionośnych), choroby przewodu pokarmowego (takie jak zespół jelita drażliwego, choroba Crohna), alergie i nietolerancje pokarmowe.
Pacjenci mogą uzyskać skierowanie na konsultację dietetyczną od lekarza rodzinnego lub specjalisty prowadzącego leczenie danej choroby.