Truskawki - zdrowie na talerzu! Jak je jeść, z czym łączyć i jak unikać pleśni?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Truskawki to owoc, który warto włączyć do codziennej diety – nie tylko ze względu na smak, ale i właściwości zdrowotne. Eksperymentuj w kuchni, sięgaj po świeże produkty i unikaj marnowania żywności dzięki właściwemu przechowywaniu!
truskawki właściwości zdrowie witaminy w truskawkach przepisy z truskawkami truskawki na śniadanie sałatka z truskawkami desery z truskawek pleśń na truskawkach czy można jeść spleśniałe truskawki jak przechowywać truskawki potrawy
Truskawki - zdrowie na talerzu! Jak je jeść, z czym łączyć i jak unikać pleśni?
Shutterstock

Dlaczego warto jeść truskawki?

Sezon na truskawki to prawdziwe święto dla miłośników zdrowego jedzenia. Te czerwone owoce nie tylko rozpieszczają podniebienie, ale także wspierają zdrowie całego organizmu. Truskawki są niskokaloryczne (ok. 30 kcal w 100 g), a przy tym bogate w:

  • witaminę C (więcej niż cytryna!),
  • antyoksydanty (w tym antocyjany),
  • błonnik pokarmowy,
  • potas, magnez i kwas foliowy.

Regularne spożywanie truskawek może wspomagać odporność, chronić serce, a także korzystnie wpływać na skórę i procesy trawienne.

Najlepsze potrawy z truskawek – pomysły na każdą porę dnia

Sezonowe, zdrowe i pyszne – truskawki to owoc, którego Twój organizm potrzebuje! Przedstawiamy pomysły na potrawy z truskawek, które smakują o każdej porze dnia.

1. Śniadanie z truskawkami – zdrowy start

  • owsianka z truskawkami i chia
  • jogurt naturalny z granolą i świeżymi truskawkami
  • kanapki z twarożkiem i plasterkami truskawek (na słodko lub słono!)

2. Obiad i kolacja – truskawki w wersji wytrawnej

  • sałatka z rukolą, serem feta i truskawkami
  • kurczak w sosie truskawkowo-balsamicznym
  • makaron z truskawkami i miętą – wersja fit

3. Desery z truskawkami

  • koktajl z truskawek, banana i mleka owsianego
  • truskawkowe smoothie bowl
  • fit tiramisu z truskawkami i jogurtem greckim.

Pleśń na truskawkach – czy jedna spleśniała truskawka psuje resztę?

Truskawki są bardzo delikatne i łatwo ulegają psuciu. Nawet mała plamka pleśni to sygnał ostrzegawczy – i nie tylko dla jednego owocu.

Czy można zjeść truskawki, które leżały obok spleśniałych? Nie zaleca się tego. Grzyby pleśniowe mogą rozprzestrzeniać się mikroskopijnie jeszcze zanim staną się widoczne gołym okiem. Nawet jeśli inne truskawki wyglądają na zdrowe, mogą być już skażone.

Jak przechowywać truskawki, żeby nie pleśniały? Zasady są bardzo proste:

  • nie myj ich od razu po zakupie. Wilgoć przyspiesza rozwój pleśni,
  • przechowuj w lodówce, w płytkim pojemniku,
  • usuń zepsute owoce jak najszybciej,
  • możesz je zamrozić lub zrobić z nich dżem – zero waste!

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link