
Spis treści
Dlaczego warto jeść truskawki?
Sezon na truskawki to prawdziwe święto dla miłośników zdrowego jedzenia. Te czerwone owoce nie tylko rozpieszczają podniebienie, ale także wspierają zdrowie całego organizmu. Truskawki są niskokaloryczne (ok. 30 kcal w 100 g), a przy tym bogate w:
- witaminę C (więcej niż cytryna!),
- antyoksydanty (w tym antocyjany),
- błonnik pokarmowy,
- potas, magnez i kwas foliowy.
Regularne spożywanie truskawek może wspomagać odporność, chronić serce, a także korzystnie wpływać na skórę i procesy trawienne.
Najlepsze potrawy z truskawek – pomysły na każdą porę dnia
Sezonowe, zdrowe i pyszne – truskawki to owoc, którego Twój organizm potrzebuje! Przedstawiamy pomysły na potrawy z truskawek, które smakują o każdej porze dnia.
1. Śniadanie z truskawkami – zdrowy start
- owsianka z truskawkami i chia
- jogurt naturalny z granolą i świeżymi truskawkami
- kanapki z twarożkiem i plasterkami truskawek (na słodko lub słono!)
2. Obiad i kolacja – truskawki w wersji wytrawnej
- sałatka z rukolą, serem feta i truskawkami
- kurczak w sosie truskawkowo-balsamicznym
- makaron z truskawkami i miętą – wersja fit
3. Desery z truskawkami
- koktajl z truskawek, banana i mleka owsianego
- truskawkowe smoothie bowl
- fit tiramisu z truskawkami i jogurtem greckim.
Pleśń na truskawkach – czy jedna spleśniała truskawka psuje resztę?
Truskawki są bardzo delikatne i łatwo ulegają psuciu. Nawet mała plamka pleśni to sygnał ostrzegawczy – i nie tylko dla jednego owocu.
Czy można zjeść truskawki, które leżały obok spleśniałych? Nie zaleca się tego. Grzyby pleśniowe mogą rozprzestrzeniać się mikroskopijnie jeszcze zanim staną się widoczne gołym okiem. Nawet jeśli inne truskawki wyglądają na zdrowe, mogą być już skażone.
Jak przechowywać truskawki, żeby nie pleśniały? Zasady są bardzo proste:
- nie myj ich od razu po zakupie. Wilgoć przyspiesza rozwój pleśni,
- przechowuj w lodówce, w płytkim pojemniku,
- usuń zepsute owoce jak najszybciej,
- możesz je zamrozić lub zrobić z nich dżem – zero waste!