
Spis treści
Choć badanie opiera się na indywidualnym odczuciu, uznawane jest ono za wiarygodny prognostyk przyszłych potrzeb zdrowotnych, a także ryzyka zgonu.
Znaczące pogorszenie subiektywnej oceny zdrowia Polaków
W 2025 roku zaledwie 19 proc. badanych mężczyzn i 14 proc. badanych kobiet ocenia swój stan zdrowia jako "bardzo dobry". Tymczasem w 2018 roku było to odpowiednio 38,2 proc. dla mężczyzn i 28,5 proc. dla kobiet. Wzrósł także odsetek osób określających swój stan zdrowia jako "zły" lub "bardzo zły". W przypadku mężczyzn wynosi w 2025 roku 10,0 proc. mężczyzn i 10,6 proc. kobiet.
Pogorszenie subiektywnej oceny zdrowia zostało odnotowane we wszystkich analizowanych przekrojach społeczno-demograficznych.
Polacy żyją dłużej, ale…
Najnowszy raport o zdrowiu Polaków wskazuje, że przeciętna długość życia w Polsce się wydłużyła i to także w stosunku do 2019 roku, przed pandemią COVID-19. Długość życia wzrosła szczególnie zauważalnie wśród mężczyzn.
Jednak mimo tego, że długość życia się wydłużyła wiele osób czuje się gorzej. Subiektywna ocena własnego zdrowia w 2023 roku była niższa niż ta odnotowana w 2018. Biorąc pod uwagę tzw. wskaźnik HLY, który mówi o tym, jak długo żyjemy w danym stanie zdrowia, okazuje się, że przeciętny Polak żyje 60,8 lat w dobrym zdrowiu, a Polka – 64,1.
Subiektywna ocena zdrowia – co na nią wpływa?
Z danych raportu wynika, że coraz więcej osób cierpi na przewlekłe problemy zdrowotne. Ponadto, przybywa osób, które z powodu swojego stanu zdrowia mają poważne trudności z codziennym funkcjonowaniem. Znaczna część badanych skarży się też na silny lub bardzo silny ból, który utrudnia codzienne funkcjonowanie i wyłącza z normalnej aktywności.
Kolejnym znaczącym problemem jest dostęp do opieki zdrowotnej. Wielu badanych wskazuje na długie kolejki do specjalistów, a także trudności z badaniami diagnostycznymi. Z tego względu niektóre osoby rezygnują z leczenia czy nawet - z zakupu leków.
Na samopoczucie wpływają także stres związany z sytuacją geopolityczną i niepewnością oraz długofalowy efekt pandemii. Ale to nie wszystko. Duże znaczenie mają także nawyki żywieniowe i styl życia. Warto pamiętać, że produkty przetworzone i czerwone mięso, a także zbyt mała ilość warzyw i owoców w diecie oraz mała ilość ruchu prowadzą do nadwagi i otyłości, które przekładają się na wyższe ryzyko chorób przewlekłych.