Ten produkt zawiera rekordowe ilości selenu. Jego właściwości zdrowotne trudno przecenić

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Selen to pierwiastek o właściwościach nie do przecenienia. Nie tylko ma silne właściwości antyoksydacyjne i wspomaga odporność. Sprawdź, jakie jeszcze daje korzyści dla zdrowia i w jakim produkcie jest go najwięcej. 
kobieta jedzenie śniadanie odżywianie
Ten produkt zawiera rekordowe ilości selenu. Pierwiastka, który wspiera pracę serca i odporność
Shutterstock

Właściwości selenu – korzyści nie tylko dla skóry i paznokci 

Selen to pierwiastek śladowy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, który chroni komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki i stres oksydacyjny. Ponadto, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego zwiększając odporność na infekcje i wspierając regenerację organizmu. 

Jest niezbędny dla zdrowia tarczycy, ponieważ uczestniczy w przemianie hormonów tarczycowych i pomaga w utrzymaniu równowagi hormonalnej. Selen wspiera również pracę układu sercowo-naczyniowego, chroniąc naczynia krwionośne przed stanami zapalnymi i redukując ryzyko miażdżycy. 

Ma właściwości przeciwnowotworowe, ponieważ bierze udział w neutralizacji toksyn i wspomaga procesy detoksykacji organizmu. Pierwiastek ten wpływa także na kondycję skóry, włosów i paznokci, zapobiegając ich osłabieniu. 

Niedobór selenu może prowadzić do osłabienia odporności, zaburzeń pracy tarczycy, problemów z sercem oraz zwiększonego ryzyka chorób nowotworowych, dlatego jego odpowiedni poziom w diecie jest niezwykle ważny. W jakich produktach jest go najwięcej? 

Selen – w jakich produktach się znajduje? 

Bogate w selen są m.in. ryby morskie, takie jak tuńczyk, łosoś czy dorsz, a także owoce morza, np. krewetki i małże. Dobrym źródłem selenu są również jaja, mięso drobiowe i wołowe, a także zboża pełnoziarniste, nasiona słonecznika i rośliny strączkowe. Jednak najlepszym źródłem tego pierwiastka są orzechy brazylijskie, które zawierają jego wyjątkowo dużą ilość.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Poza tym, że już 1-2 orzechy dziennie mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na selen, są także bogate w zdrowe tłuszcze, które korzystnie wpływają na serce, a dodatkowo dostarczają magnez, cynk, witaminę E i witaminy z grupy B. Regularne jedzenie orzechów brazylijskich może także pomóc w poprawie nastroju, dzięki wspieraniu funkcjonowania układu nerwowego. 

Orzechy brazylijskie można jeść samodzielnie jako szybką przekąskę, a także dodawać do musli, sałatek czy deserów. Świetnie komponują się z czekoladą w domowych wypiekach lub jako składnik zdrowych batonów energetycznych. 

Warto sięgać po świeże, naturalne orzechy, unikając tych nadmiernie solonych czy przetworzonych. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Tematy:
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link