Polacy mają niedobór witaminy D. Jak zadbać o jej optymalny poziom?

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Nawet 90% dorosłych Polaków ma zbyt niskie stężenie witaminy D we krwi (poniżej 30ng/ml, gdzie norma zaczyna się od 30). Około 60–67% ma niedobór kliniczny (poniżej 20ng/ml). Wynika to m.in. z położenia geograficznego Polski: przez większość roku (od września do kwietnia) synteza witaminy D przez skórę praktycznie nie zachodzi, a dieta Polaków zwykle nie rekompensuje tego niedoboru. Jak zadbać o optymalny poziom witaminy D?
Opalanie to naturalne źródło witaminy D
Opalanie to naturalne źródło witaminy D

Optymalny poziom witaminy D w organizmie, czyli jaki?

Niedobór witaminy D występuje niezależnie od wieku, ale szczególnie narażone są osoby starsze, kobiety w ciąży, dzieci, osoby otyłe i prowadzące siedzący tryb życia. Aby zbadać poziom witaminy D należy zrobić badanie z krwi, które niestety jest płatne.

Choć normy witaminy D zaczynają się od 30 ng/ml to dla zdrowej osoby dorosłej poziom witaminy D we krwi powinien być minimum 50 ng/ml.

Naturalne źródła witaminy D

Słońce - naturalne źródło witaminy D

Ok. 80-85% zapotrzebowania na witaminę D u człowieka jest synteza skórna. Witamina D ze słońca powstaje w skórze pod wpływem promieniowania UVB. Nasz organizm syntetyzuje ją z cholesterolu, co zachodzi samoistnie, gdy nasza skóra jest wystawiona na słońce. Po utworzeniu trafia do krwi oraz tkanek i utrzymuje się we krwi 2–3 razy dłużej niż witamina D przyjęta doustnie.

Witamina D ze słońca, gdy jest jej wytworzone „za dużo”, zostaje w skórze rozłożona do biologicznie nieaktywnych (nietoksycznych) produktów. Nie da się przedawkować witaminy D ze słońca, bo nadmiar jest neutralizowany w skórze.

Należy pamiętać, że syntezę witaminy D najskuteczniej ograniczają filtry przeciwsłoneczne, zacienienie, ubranie lub zbyt krótki czas przebywania na słońcu.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Pożywienie - naturalne źródło witaminy D

Witamina D naturalnie występuje głównie w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, makrela, śledź, węgorz, tuńczyk i sardynki. W mniejszych ilościach można ją znaleźć w żółtkach jaj, nabiale (zwłaszcza serach żółtych i dojrzewających), a także w niektórych grzybach (np. shitake, pieczarki, boczniak ostrygowaty, borowik szlachetny).

Najważniejsze naturalne źródła witaminy D w pożywieniu to:

  • Ryby morskie: łosoś (600–1000 IU/100 g dla dzikiego, mniej dla hodowlanego), śledź, makrela, węgorz (najwyższy poziom: ok. 1200 IU/100 g), tuńczyk i sardynki (200 IU/100 g ryb z puszki).
  • Jajka: głównie żółtko (ok. 54 IU/100 g).
  • Nabiał: sery żółte i dojrzewające (7,6–28 IU/100 g), mleko (0,4–1,2 IU/100 ml).
  • Grzyby: shitake (ok. 100 IU/100 g), maitake (do 1123 IU/100 g), także pieczarka po naświetlaniu UV, boczniak ostrygowaty, borowiki, smardze.
  • Wątróbka wołowa – zawiera ok. 1–2 µg na 100 g.

W niewielkich ilościach witamina D może być obecna również w produktach wzbogacanych, np. margarynach, mleku sojowym, sokach.

Suplementacja witaminy D tylko lekiem

W Polsce suplementacja witaminy D może odbywać się zarówno w formie leku, jak i suplementu diety. Trzeba jednak pamiętać, że tylko lek musi przejść rygorystyczne badania: kontrola składu, stabilności, skuteczności i bezpieczeństwa (badania kliniczne). Lek jest rejestrowany do zapobiegania lub leczenia niedoborów, musi mieć udowodnione działanie i bezpieczeństwo.

Suplement diety formalnie jest środkiem spożywczym, nie lekiem. Nie przechodzą tak restrykcyjnej kontroli jak leki – ich jakość i dawka są deklarowane przez producenta, ale nie są poddawane badaniom klinicznym i regularnym kontrolom skuteczności

Ważne

W Polsce witamina D dostępna jest jako leki bez recepty (OTC) – 2 000-4000 IU na dawkę. Większe dawki (np. 10,000–20,000 IU na dawkę) są dostępne na receptę.

Co może wpływać na wchłanianie witaminy D?

Do kluczowych czynników poprawiających lub ograniczających wchłanianie witaminy D należą:

  • Tłuszcze w diecie: Niedobór tłuszczów zmniejsza przyswajanie tej witaminy; najlepiej działa w połączeniu z jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (np. oliwa z oliwek).
  • Stan przewodu pokarmowego: Choroby takie jak celiakia, choroba Crohna, niewydolność trzustki, a także operacje żołądka, znacząco zmniejszają efektywność wchłaniania witaminy D.
  • Otyłość: Nadmiar tkanki tłuszczowej „magazynuje” witaminę D, przez co jest ona mniej dostępna dla organizmu.
  • Wiek: U osób starszych zmniejsza się zarówno synteza witaminy D w skórze, jak i jej wchłanianie w jelitach.
  • Niektóre leki: Glikokortykosteroidy, leki przeciwpadaczkowe, niektóre leki moczopędne, inhibitory pompy protonowej mogą zaburzać metabolizm lub obniżać efektywność wchłaniania witaminy D.
  • Nadmiar innych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: Zwłaszcza witamin A i E, które mogą konkurować z witaminą D o wchłanianie w jelitach i pogarszać jej absorpcję.
  • Magnez: Jego suplementacja może poprawiać działanie witaminy D.
  • Skład treści pokarmowej: Zbyt duża ilość błonnika pokarmowego może utrudniać wchłanianie witaminy D.
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link