Ajran – orzeźwiający napój z tradycji Wschodu

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Ajran (inaczej: ayran) to orzeźwiający, lekko słony napój mleczny, który od wieków cieszy się popularnością w krajach Bliskiego Wschodu, Azji Środkowej oraz na Bałkanach. Pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszej Turcji, choć różne wariacje tego napoju spotyka się także w Iranie, Armenii, Bułgarii i krajach arabskich.
ajran ayran napój mleczny kuchnia turcja zdrowe napoje probiotyki domowe napoje napój na lata zdrowa dieta orzeźwienie zdrowy styl życia napój do dania kuchnia śródziemnomorska naturalne produkty zdrowe nawyki
Ajran – orzeźwiający napój z tradycji Wschodu
shutterstock

Czym jest ajran?

Ajran to prosty napój przygotowywany z jogurtu naturalnego, wody i odrobiny soli. Tradycyjnie podaje się go dobrze schłodzony, często z pianą na wierzchu, uzyskaną dzięki intensywnemu mieszaniu lub miksowaniu.

Ma delikatny, lekko kwaśny smak i kremową konsystencję, a jego orzeźwiające właściwości sprawiają, że jest szczególnie ceniony w upalne dni.

Składniki i przygotowanie ajranu

Przygotowanie ajranu w domu jest bardzo proste i nie wymaga specjalistycznych składników. Oto podstawowy przepis:

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (najlepiej gęstego, typu greckiego);
  • 1 szklanka zimnej wody (proporcje można dostosować do preferowanej gęstości);
  • szczypta soli (opcjonalnie więcej, do smaku).

Sposób przygotowania jest bardzo prosty:

  1. Wymieszaj jogurt z wodą i solą w blenderze lub za pomocą trzepaczki;
  2. Miksuj przez około 30–60 sekund, aż napój stanie się lekki i lekko spieniony;
  3. Podawaj schłodzony, najlepiej z kostkami lodu. Można także dodać świeże zioła, np. miętę, dla dodatkowego aromatu.

Jak i kiedy pić ajran?

Ajran najlepiej smakuje schłodzony, jako dodatek do posiłków – szczególnie dań pikantnych lub ciężkostrawnych, ponieważ pomaga w trawieniu i łagodzi ostre smaki. Świetnie sprawdza się także jako samodzielny napój na upały, dostarczając organizmowi nawodnienia i elektrolitów.

W krajach, z których pochodzi, ajran często towarzyszy potrawom mięsnym, takim jak kebab, ale z powodzeniem można go pić również do dań wegetariańskich czy po prostu między posiłkami.

Właściwości zdrowotne ajranu

Ajran to napój niskokaloryczny, bogaty w wapń, białko i probiotyki, które wspierają zdrowie jelit i układu odpornościowego. Dzięki zawartości soli i elektrolitów może również wspomagać nawodnienie organizmu, zwłaszcza w gorące dni lub po wysiłku fizycznym. Nie zawiera cukru ani sztucznych dodatków, co czyni go zdrowszą alternatywą dla wielu gotowych napojów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link