Świąteczne pierniki bez cukru i miodu. Dobre nawet dla malucha

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Czy świąteczne pierniki można przygotować tak, że będą słodkie, choć nie będzie w nich ani grama miodu albo cukru? Okazuje się, że tak. Te z tego przepisu, są bezpieczne nawet dla dzieci, które jeszcze nie skończyły roku. 
Homemade,Gingerbread,Christmas,Cookies,Decorated,With,White,Icing,On,A
Te pierniki bez miodu i cukru mogą jeść zarówno małe dzieci, jak i ci, którzy są na diecie
Shutterstock

Pierniki to obok karpia, barszczu czy pierogów z kapustą i grzybami symbol nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Okazuje się, że można przygotować je nie używając ani grama miodu czy cukru. Mogą to być świąteczne ciasteczka, które są bezpieczne nawet dla małych dzieci, które nie skończyły jeszcze roku. 

Pierniki bez cukru i miodu. Dla tych, co na diecie i nie tylko

Przepis na nie zaprezentowała Michalina Klukowska, dietetyczka kliniczna prowadząca na Instagramie konto "U Wojtusia na talerzu". Pokazała, jak je przygotować w programie "Halo, tu Polsat". Pierniki te będą smakowały również dorosłym, którzy są na diecie. Jak wyjaśnia dietetyczka ciasto przygotowuje się w mgnieniu oka, a jego aromat będzie czuć w całym domu. 

Jak je zrobić? Oto przepis na pierniczki dla dzieci bez miodu i cukru z przepisu dietetyczki Michaliny Klukowskiej. 

Przepis

Składniki:

  • 10 daktyli bez pestek
  • 65 g rozpuszczonego masła 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka przyprawy po piernika bez cukru i mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżka kakao lub łyżeczka karobu 
  • 250 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

Sposób przygotowania:

Zacznij od zalania daktyli 100 ml wody - potrzebują około pół godziny, żeby dobrze namięknąć. Po tym czasie zmiksuj je razem z wodą na gęsty mus. Przelej go do miski, dodaj masło, jajko, kakao lub karob i przyprawę piernikową. Później dodaj mąkę i wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Nie chowaj go do lodówki, tylko od razu rozwałkuj na cienki placek i wytnij kształty foremkami do ciastek - wyjdzie ich około 35 sztuk, w zależności od wielkości. Pierniczki połóż na blasze  i piecz około 8-10 minut (zależy od grubości) w temperaturze 180 stopni. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link