
Chrzan – naturalny antybiotyk z kuchni. Właściwości, działanie i zastosowanie
Chrzan to jedna z najmocniejszych roślin o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. W kuchni znany jako ostry dodatek do dań, w medycynie naturalnej ceniony za wsparcie odporności i trawienia. Sprawdź, jakie korzyści zdrowotne daje chrzan i kiedy warto po niego sięgać.
22 listopada 2025, 06:30

Polski imbir – delikatniejszy smak i szansa dla rolników. Naukowcy z Poznania opracowują krajową odmianę tej egzotycznej przyprawy
Czy wkrótce na polskich stołach pojawi się imbir z naszych upraw? Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu prowadzą badania nad stworzeniem rodzimej odmiany tej popularnej przyprawy. „Polski imbir” ma być łagodniejszy w smaku, łatwiejszy w uprawie i bardziej odporny na zmieniające się warunki klimatyczne.
12 listopada 2025, 10:47

Czysta kuchnia to zdrowa kuchnia. Jak dbać o higienę podczas przygotowywania posiłków?
Czy wiesz, że większość zatruć pokarmowych ma swoje źródło nie w restauracjach, lecz we własnej kuchni? Utrzymanie czystości w miejscu, w którym przygotowujemy jedzenie, to podstawa zdrowia. Zanieczyszczone powierzchnie, nieumyte ręce czy brudne naczynia mogą być siedliskiem groźnych bakterii, takich jak Salmonella czy E. coli. Jak zadbać o higienę w kuchni, by gotowanie było bezpieczne dla Ciebie i Twoich bliskich?
16 października 2025, 15:40

Muszki owocówki czują się komfortowo w naszych kuchniach: dlaczego i jak się ich pozbyć
Wraz ze wzrostem temperatur rośnie również poziom agresji w naszych kuchniach. Oto sezon na muszki owocówki. Skąd się biorą te szkodniki, czy stanowią zagrożenie dla zdrowia i co można zrobić, aby zwalczyć inwazję?
19 sierpnia 2025, 09:36

Własne zioła dla kuchni i zdrowia przez cały rok - wystarczy balkon lub parapet. Zobacz jakie to proste i zacznij choćby dziś
Kto powiedział, że własny zielnik to przywilej właścicieli ogródków? Balkon, taras, a nawet słoneczny parapet w mieszkaniu w zupełności wystarczą, by cieszyć się aromatem świeżych ziół przez większą część roku.
30 lipca 2025, 18:37

Myj ręce! Zachowanie higieny podstawową zasadą podczas przygotowania posiłku
Nawet najlepiej dobrana dieta i najzdrowsze produkty na niewiele się zdadzą, jeśli nie zadbasz o higienę. Dowiedz się, co zrobić poza umyciem rąk przed jedzeniem lub przed przygotowaniem posiłku.
10 czerwca 2025, 16:34

Naukowa metoda idealnego gotowania jajek - aż 32 minuty. Ugotowali setki jaj i wykorzystali modele matematyczne
Włoscy naukowcy z Uniwersytetu Neapolitańskiego opracowali metodę „okresowego gotowania” (periodic cooking), która mimo, że jest czasochłonna, pozwala idealnie ugotować jajko. Analizy wykazały, że gotowane w nowy sposób jajka mają idealną konsystencję i wyższą wartość odżywczą. Metoda ta i związane z nią badania zostały opisane w czasopiśmie naukowym „Nature Communications Engineering”.
15 kwietnia 2025, 12:38
