Muszki owocówki czują się komfortowo w naszych kuchniach: dlaczego i jak się ich pozbyć

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty
Wraz ze wzrostem temperatur rośnie również poziom agresji w naszych kuchniach. Oto sezon na muszki owocówki. Skąd się biorą te szkodniki, czy stanowią zagrożenie dla zdrowia i co można zrobić, aby zwalczyć inwazję?
Muszki owocówki oprócz tego, że są irytujące nie stanowią zagrożenia dla człowieka
Shutterstock

Rój małych, brązowych kropek wzbija się w powietrze z kosza z owocami. Każdego lata i jesieni te nieprzyjemne muchówki rozpoczynają swój korowód. Drosophila gromadnie zasiedla blaty kuchenne, kosze na odpady organiczne i zlewy. To może przyspieszyć bicie serca. Ale nie ma się co zbytnio denerwować. Muszki owocowe, potocznie zwane muszkami octowymi, są niegroźne i podobno mają piękne oczy.

Niechciani goście w naszych domach: skąd się biorą muszki owocówki

Naukowcy podejrzewają, że muszki owocówki pochodzą z Afryki Południowej. Odkryli, że te owady szczególnie upodobały sobie owoce drzewa marula, znanego również jako drzewo słoniowe, pochodzącego z tej części świata. Przypuszczają, że to ludzie rozprzestrzenili jaja muszek na cały świat.
A w naszej kuchni szkodniki prawdopodobnie pochodzą z zakupów z zeszłego tygodnia – lub, co bardziej prawdopodobne wleciały do domu przez okno.

Jaja przynoszone są wraz z zakupionymi owocami. Jeśli w pobliżu stoi otwarta butelka z octem, winem lub leżą owoce, muchy wyczują to z daleka.
Gdy temperatura przekracza 25 stopni Celsjusza, mali goście czują się najbardziej komfortowo i zaczynają się rozmnażać.

Wbrew pozorom, muszki owocówki nie chcą nam zrobić krzywdy. Interesuje je tylko własna reprodukcja.
W odpowiedniej temperaturze jedna samica wystarczy, by zasiedlić kuchnię, może złożyć do 400 jaj. W ciągu około dwóch tygodni jaja rozwijają się w małe larwy, a ostatecznie w muszki octowe.
Jeśli temperatura w pomieszczeniu spadnie, goście zazwyczaj znikają. Poniżej 20 stopni Celsjusza organizm muszki owocówki zwalnia; poniżej 10 stopni Celsjusza i powyżej 32 stopni Celsjusza reprodukcja całkowicie ustaje.

Muszki owocówki: gdzie najchętniej składają jaja?
Te pracowite muchówki preferują wilgoć i substancje fermentujące. Lubią składać jaja w przejrzałych owocach, aby ich larwy miały natychmiast coś do jedzenia.
Po wykluciu się, potomstwo żywi się głównie bakteriami, drożdżami i innymi grzybami znajdującymi się na przejrzałych lub gnijących owocach. Jaja nie przeżywają w suchych warunkach.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Muszki owocówki: czy stanowią zagrożenie dla zdrowia

Mogą nie wyglądać estetycznie, a ich pełzanie i brzęczenie może być irytujące. Z punktu widzenia higieny muszki owocówki są jednak całkowicie nieszkodliwe.
Są tak małe, że ilość bakterii, które mogą przenosić, jest znikoma w porównaniu z ludzkim włosem, nie mówiąc już o palcu. W przeciwieństwie do ludzi, muszki owocówki mają gładką, twardą powierzchnię – i czyszczą się przez cały dzień.

Nie ma znanych zagrożeń dla zdrowia, jakie stwarzają muszki owocówki. Ale gnicie owoców i warzyw może zostać przyspieszone przez inwazję much.
Muchy mogą rozprzestrzeniać drobne grzyby drożdżopodobne a to powoduje szybsze gnicie owoców. Myśl o przypadkowym zjedzeniu jaj much wywołuje, mimo wszystko dyskomfort, dlatego warto dokładnie umyć owoce lub – dla bezpieczeństwa – przerobić je na dżem.

Muszki owocówki: jak się ich pozbyć

Najlepszym sposobem na walkę z muszkami owocówkami jest przede wszystkim trzymanie ich z dala od kuchni.
Moskitiery w oknach oraz przechowywanie przejrzałych owoców w zamkniętych pojemnikach powinno pomóc.

Otwarte butelki z octem lub winem należy szczelnie zamknąć lub przechowywać w lodówce. Małe muszki owocówki lubią również rozmnażać się w resztkach jedzenia w odpływie, przyciągają je brudne naczynia i bioodpady.
Dlatego kosz na owoce, odpady organiczne, odpływ należy regularnie czyścić, a puste butelki wyrzucać.

Na inwazje muszek owocowych pomocne mogą okazać się proste domowe sposoby takie jak pułapka octowa. Podobno także tabletki do czyszczenia protez zębowych rozpuszczone w wodzie lub słodzik erytrytol również przyciągają i zabijają muszki - ale to już praktyczne rady gospodyń domowych.

Pułapki na ocet.
Pułapka octowa nie wymaga wiele. Wystarczy napełnić pojemnik, szklankę lub miseczkę czymś, co lubią muchy: na przykład octem jabłkowym, sokiem lub winem.
Dodanie kilku kropli płynu do mycia naczyń przełamie napięcie powierzchniowe i utopi muchy. Ten sposób wymaga jednak cierpliwości.
Może minąć kilka dni, zanim ostatnie muchy wylęgną się a następnie utopią. W międzyczasie ważne jest, aby wyeliminować wszelkie możliwe źródła pożywienia dla owadów.

Pułapki lejkowe.
Jeśli chcemy złapać muszki żywe, możemy to zrobić za pomocą własnoręcznie zbudowanego lejka. Aby to zrobić należy uformować lejek z tektury, zabezpieczyć go taśmą klejącą i umieść w małej szklance lub kubku.
Wewnątrz pojemnika wystarczy umieść wabik (np. kawałek dojrzałego banana). Owady będą się przeciskać przez lejek, ale nie będą mogły się wydostać. Problem: jeśli wypuścimy muszki tuż za rogiem, wkrótce wrócą na nasz kuchenny stół.

Olejki eteryczne.
Również mogą pomóc w odstraszaniu szkodników. Podobno skuteczne są lawenda, mięta pieprzowa, goździki czy owoce cytrusowe. Jednak same w sobie prawdopodobnie nie spowodują, że lokatorzy naszej kuchni znikną.

Folia spożywcza.
Jeśli nie chcemy zabijać gości, można po prostu włożyć kawałek przejrzałego owocu do szklanki, przykryć folią, zrobić w niej małe dziurki i czekać. Muchy mogą się dostać do środka, ale nie mogą się wydostać.

Muszki owocówki: jak nie dopuścić do ponownego zasiedlenia

Aby zapewnić sobie długotrwały sukces, ważne jest, aby owady nie miały gdzie złożyć jaj. Dlatego należy pamiętać o zabezpieczeniu lub przykryciu owoców i warzyw. Jeśli mali domownicy nadal nie znikną, należy sprawdzić wszystkie potencjalne miejsca lęgowe: otwarte odpływy, puste butelki, lepkie blaty.

A co robią muszki owocówki oprócz tego, że są irytujące.
Z pułapką czy bez, należy zachować spokój, ponieważ szybko znikną, jeśli nie będą miały źródła pożywienia. Nie są tak wytrwałe jak mole spożywcze. Ich średnia długość życia wynosi nie więcej niż 40 do 50 dni.
W międzyczasie możemy, jak naukowcy, bliżej przyjrzeć się tym małym owadom. Badacze uważają, że są fascynujące. Pod pewnymi względami nie różnią się aż tak bardzo od ludzi: muszki owocowe to zwierzęta stadne; niektóre cierpią na problemy ze snem, depresję lub alkoholizm. Naukowcy znaleźli nawet dowody na samotność u tych owadów.

Dlaczego wiemy tak dużo o muszkach owocówkach?
Za projekty badawcze dotyczące i z udziałem tych maleńkich stworzeń przyznano już kilka Nagród Nobla. Chociaż ich zdolność do szybkiego rozmnażania się jest niepożądana w domowych kuchniach, jest niezwykle przydatna w badaniach genetycznych.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link