Myj ręce! Zachowanie higieny podstawową zasadą podczas przygotowania posiłku

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Nawet najlepiej dobrana dieta i najzdrowsze produkty na niewiele się zdadzą, jeśli nie zadbasz o higienę. Dowiedz się, co zrobić poza umyciem rąk przed jedzeniem lub przed przygotowaniem posiłku.
mycie rąk higiena kuchnia jedzenie żywność czystość mydło woda jedzenie posiłek
Myj ręce! Zachowanie higieny podstawową zasadą podczas przygotowania posiłku
fot. Shutterstock

Najważniejsza zasada – myj ręce!

Każde dotknięcie klamki, banknotu czy poręczy w autobusie sprawia, że na ręce dostaje się od 100 do 10 tysięcy komórek drobnoustrojów. To bomba bakteryjna, którą rozbroić może tylko mycie rąk. Nie wystarczy jednak na tym poprzestać. Należy także zadbać o przestrzeń, w której jesz lub w której przygotowujesz posiłek.

Podstawową zasadę zna każdy - należy myć ręce. Myj ręce:

  • przed przygotowaniem posiłku. Wcześniej zdejmij z palców biżuterię,
  • tuż przed jedzeniem. Umycie ich przed przygotowaniem posiłku, który zaraz zamierzasz zjeść, to za mało. Nie przenoś zarazków z kuchni do stołu,
  • gdy zmieniasz stanowisko pracy. Najpierw obierasz warzywa, a potem przygotowujesz mięso? Umyj ręce pomiędzy czynnościami. W jednej części kuchni stoisz przy kuchence, a w innym miejscu zagniatasz ciasto? Umyj ręce, gdy przechodzisz z jednego miejsca w drugie,
  • z dziećmi. Naucz je myć ręce i świeć przykładem,
  • zgodnie z zaleceniami sanitarnymi. Główny Inspektorat Sanitarny opracował odpowiednią instrukcję mycia rąk. Korzystaj z niej.

Jak prawidłowo myć ręce? To bardzo proste:

  • myj ręce ok. 30 sekund,
  • rozpocznij od zmoczenia rąk wodą,
  • nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni,
  • dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni pocierając o siebie rozprostowane dłonie,
  • pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków,
  • na koniec dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem.

Pamiętaj o czystości wokół siebie

Zanim przygotujesz posiłek, zadbaj o czystość wokół siebie oraz o to, by to, co będziesz jeść, też było umyte. O tym należy pamiętać:

  • myj blaty kuchenne. To powierzchnia, na której zazwyczaj nie tylko przygotowuje się posiłek. Kładziesz tam zakupy? Wyjmujesz rzeczy z lodówki? Kroisz, siekasz, mieszasz? Opakowania ze sklepu, klucze do domu, gazety, a nawet kawałki przygotowanej żywności – po tym wszystkim trzeba umyć. Przetrzyj blat codziennie, a przynajmniej raz w tygodniu umyj go z użyciem środka czyszczącego,
  • myj deski do krojenia. Szoruj je codziennie. Przesada? Nie, na deskach do krojenia może znajdować się więcej bakterii niż na desce klozetowej. Plastikową deskę umyj detergentem, drewnianą – sokiem z cytryny i solą,
  • myj baterię kuchenną. Myjesz ręce, a potem zakręcasz wodę, dotykając nieumytego kranu? Bakterie z kranu trafiają na świeżo umyte ręce. By tego uniknąć, regularnie dezynfekuj baterię,
  • myj naczynia kuchenne w zlewie. Nie zwlekaj z umyciem sterty naczyń czekających od dawna na to, aż ktoś się nimi zajmie. Najlepiej w ogóle nie dopuszczaj do powstania zaległości. W brudnym zlewie bakterie kuchenne z łatwością się rozwiną,
  • zamykaj kosz na śmieci. Dzięki temu unikniesz owadów. Segreguj śmieci, ułatwi Ci to kontrolę nad ich ilością i pomoże oddzielić te, które najszybciej trzeba wyrzucić (zwłaszcza śmieci organiczne),
  • myj warzywa, owoce i jajka. Zmyjesz pestycydy oraz brud, który na pewno się na nich znalazł. Wybijasz jajka do jajecznicy? Na skorupce mogą znajdować się nie tylko kurze odchody, ale też bakterie salmonelli.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link