Jak kawa z mlekiem wpływa na organizm? Naukowcy właśnie to zbadali. Wyniki zaskakują!

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Czy poranna kawa z mlekiem to tylko codzienny rytuał, czy może coś więcej? Najnowsze badania duńskich naukowców rzucają nowe światło na wpływ popularnego napoju na nasz organizm – a konkretnie na jego działanie przeciwzapalne. Okazuje się, że dodanie mleka do kawy może mieć istotny wpływ na zdrowie, i to w pozytywnym sensie.
kawa
Jak kawa z mlekiem wpływa na organizm? Naukowcy właśnie to zbadali
ShutterStock

Spis treści

Naukowcy postanowili sprawdzić, jak zachowują się polifenole – związki obecne w ziarnach kawy, znane z właściwości antyoksydacyjnych – w połączeniu z aminokwasami, których źródłem jest mleko. Okazało się, że powstaje wówczas unikalna kombinacja, która znacznie zwiększa działanie przeciwzapalne w komórkach układu odpornościowego.

W ramach badania naukowcy wystawili komórki odpornościowe na działanie sztucznie wywołanego stanu zapalnego. Komórki, które poddano działaniu mieszanki polifenoli i aminokwasów wykazały znacznie silniejszą odpowiedź przeciwzapalną niż te, które miały kontakt z samymi polifenolami.

Co więcej, związek ten może mieć zastosowanie nie tylko w kawie, ale również w innych produktach spożywczych – np. w czekoladzie z mlekiem czy produktach fermentowanych, takich jak jogurt.

Dla większości osób, które zaczynają dzień od kawy z mlekiem, wyniki te mogą być dobrą wiadomością. Dotąd panowała opinia, że dodawanie mleka do kawy może neutralizować niektóre korzyści zdrowotne wynikające z obecności polifenoli. Najnowsze odkrycia przeczą tej tezie – przynajmniej jeśli chodzi o działanie przeciwzapalne.

Uwaga na dodatki!

Warto jednak pamiętać, że nie każda kawa z mlekiem będzie działać prozdrowotnie. Kluczowe są proporcje oraz jakość składników. Duża ilość cukru czy sztucznych syropów może zniwelować potencjalne korzyści.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Uzyskane wyniki badań pokazują jednak, że kawa z mlekiem może być czymś więcej niż tylko porannym nawykiem. Połączenie zawartych w kawie polifenoli z białkami mleka wzmacnia działanie przeciwzapalne – przynajmniej na poziomie komórkowym. Choć badania są wstępne, to dobra wiadomość dla tych, którzy nie wyobrażają sobie kawy bez odrobiny mlecznej pianki.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link