To jabłko jest najbardziej trującym owocem świata. Wydawało się że jest pełne witamin a to trucizna

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Regularne spożywanie owoców wspomaga zdrowie, dostarczając organizmowi niezbędnych witamin, minerałów oraz błonnika. Warto jednak wybierać sprawdzone owoce, które pochodzą z pewnych źródeł, aby uniknąć ryzyka spożycia trucizny.
Bios Photo May 2019
To jabłko jest najbardziej trującym owocem świata. Wydawało się że jest pełne witamin a to trucizna
/
Laurent Lhot
/
East News

Najniebezpieczniejsze drzewo na świecie

Bios Photo 09/2022
Hippomane mancinella, najniebezpieczniejsze drzewo na świecie /
Antoine Lorgnier /
East News

Chodzi o owoc mancinelli – hippomane mancinella, który z wyglądu przypomina małe jabłko. Drzewo posiadające te owoce, nazywane jest najniebezpieczniejszym drzewem na świecie. Na to drzewo można najczęściej natknąć się w tropikalnych obszarach południowych części Ameryki Północnej, w Ameryce Środkowej, na Karaibach, a także w niektórych północnych częściach Ameryki Południowej. Według Księgi Rekordów Guinnesa Hippomane mancinella rzeczywiście jest najniebezpieczniejszym drzewem na świecie. Aby uchronić turystów i przechodniów przed tym drzewem, są one oznaczane tablicami lub czerwonym znakiem.

Toksyny sączą się z z kory, liści i owoców

Hippomane mancinella jest rośliną należącą do wilczomleczy. Jej sok sączący się z kory, liści i owoców w zetknięciu ze skórą może wywoływać reakcję przypominającą oparzenia. W swoim składzie posiada wiele toksyn, jednak najsilniejszą jest organiczny związek należący do rodziny diterpenów – forbol. Jest to związek, który rozpuszcza się m.in. w wodzie, stąd też stanie pod tym drzewem w trakcie deszczu także może spowodować poparzenia.

Barszcz Sosnowskiego

Warto także pamiętać, że w Polsce także posiadamy szereg trujących roślin. Jedną z najbardziej znanych roślin jest Barszcz Sosnowskiego (łac. Heracleum sosnowskyi). Jest to gatunek bardzo inwazyjny i szeroko rozprzestrzeniony w Polsce. Występowanie tego gatunku w Polsce ma związek z dawną uprawą PGR do sporządzania kiszonki dla bydła oraz uprawą w celach ozdobnych i miododajnych. Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska opublikowała mapę występowania tego gatunku w środowisku przyrodniczym w Polsce. Barszcz Sosnowskiego naturalnie występuje w centralnej i wschodniej części Wielkiego Kaukazu, na centralnym, wschodnim i południowo-zachodnim Zakaukaziu, a także w północno-wschodniej Turcji.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link