Refluks żołądkowy. Te produkty zaostrzają jego objawy

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Zgaga, kwaśne odbijanie i pieczenie w przełyku? Dieta ma duży wpływ zarówno na zaostrzenie, jak i złagodzenie objawów refluksu żołądkowego. Po czym poznać, że się ma refluks? Jakie są objawy refluksu i jak pozbyć się refluksu? Przedstawiamy listę produktów, które mogą zaostrzać objawy i tych, które pomagają je łagodzić.
refluks żołądkowy
Refluks żołądkowy. Te produkty zaostrzają jego objawy
Shutterstock

Choć może się wydawać, że refluks żołądkowy to jedynie efekt zbyt obfitego posiłku lub zbyt szybko wypitej kawy, rzeczywistość bywa bardziej złożona. U coraz większej liczby osób objawy takie jak pieczenie w przełyku, kwaśne odbijanie, ból za mostkiem, a nawet chroniczna chrypka występują niemal codziennie. I choć leki mogą pomóc, dieta nadal pozostaje kluczowym elementem leczenia.

Jakie są objawy refluksu?

Objawy refluksu żołądkowo-przełykowego (GERD) mogą być typowe lub nietypowe, a ich nasilenie różni się w zależności od osoby. Czasem są mylone z innymi dolegliwościami, np. sercowymi, alergiami czy nawet przeziębieniem.

Typowe objawy refluksu to:

Zgaga – pieczenie za mostkiem, często nasilające się po jedzeniu, przy pochylaniu się lub w pozycji leżącej

Kwaśne odbijanie się (regurgitacja) – uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku lub ust

Uczucie „pełności” lub przelewania się w żołądku po posiłku

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Ból w klatce piersiowej – może przypominać ból serca

Odbijanie – często z nieprzyjemnym, kwaśnym posmakiem

Nudności lub wymioty (rzadziej)

Problemy z połykaniem (dysfagia) – uczucie „zatrzymywania się” jedzenia w przełyku

Nietypowe objawy refluksu (pozaprzełykowe) to:

Przewlekła chrypka lub zmiana głosu, zwłaszcza rano

Kaszel, który nie ustępuje mimo braku infekcji

Uczucie „gulki w gardle”

Ból gardła, często bez typowych oznak infekcji

Problemy z oddychaniem lub duszność, nasilające się w nocy

Zepsute szkliwo zębów lub nieświeży oddech – przez cofający się kwas

Częste czkawki

Jakie produkty mogą nasilać objawy refluksu?

Choć nie ma jednej "refluksowej listy zakazanej", a reakcja organizmu jest kwestią indywidualną, istnieje kilka grup produktów, które u większości osób z refluksem wywołują typowe objawy. Są to:

Kawa i mocna herbata

Zawarta w kawie kofeina rozluźnia dolny zwieracz przełyku, co ułatwia cofanie się treści żołądkowej. Mocna herbata (zwłaszcza czarna) może działać podobnie.

Ostre przyprawy i dania typu „na ostro”

Chili, pieprz cayenne, papryczki u wielu osób nasilają podrażnienie błony śluzowej przełyku.

Czekolada

Czekolada zawiera składniki, które w połączeniu mogą rozluźniać zwieracz przełyku i wywoływać objawy refluksu.

Tłuste i smażone potrawy

Tłuszcze spowalniają opróżnianie żołądka i zwiększają ciśnienie w jego wnętrzu co sprzyja cofaniu się kwasu.

Pomidory i produkty pomidorowe

Soki pomidorowe, keczup, sosy są kwaśne i mogą dodatkowo podrażniać już nadwrażliwą błonę przełyku.

Cytrusy i soki cytrusowe

Pomarańcze, grejpfruty, cytryny. Kwaśne owoce często wywołują zgagę i pieczenie.

Alkohol

Nie tylko rozluźnia zwieracz przełyku, ale też zwiększa produkcję kwasu żołądkowego i opóźnia trawienie.

Produkty, które mogą łagodzić objawy refluksu

Dobra wiadomość jest taka, że istnieje wiele produktów, które mogą "uspokoić" układ trawienny i pomóc złagodzić objawy refluksu. Niektóre z nich działają jak naturalne "bufory kwasu". Wśród nich są:

Płatki owsiane

To dobre źródło błonnika, które nie drażni żołądka. Owsianka na wodzie lub mleku roślinnym często przynosi ulgę.

Banany

Zawierają naturalne substancje łagodzące – są zasadowe i często pomagają w łagodzeniu zgagi.

Imbir

Działa przeciwzapalnie i wspomaga trawienie. Herbata z dodatkiem świeżego imbiru może przynieść ulgę.

Zielone warzywa (gotowane)

Cukinia, brokuły, fasolka szparagowa nie zwiększają produkcji kwasu i nie podrażniają przełyku.

Ziemniaki i ryż

Produkty skrobiowe, lekkostrawne i neutralne często polecane w diecie przy refluksie.

Jogurt naturalny (w umiarkowanych ilościach)

Dzięki zawartości probiotyków i lekkiej zasadowości u niektórych osób jogurt naturalny łagodzi objawy refluksu.

Jak jeść przy refluksie? Zasady, które działają

Oprócz tego co jesz, ogromne znaczenie ma to, jak jesz. W refluksie warto pamiętać o kilku kluczowych zasadach:

Jedz częściej, ale mniejsze porcje – 4–5 lekkich posiłków dziennie to dobry kierunek.

Nie jedz późno – ostatni posiłek co najmniej 2–3 godziny przed snem.

Unikaj jedzenia w pośpiechu i stresie – nerwowy posiłek może nasilić objawy.

Podnoś wezgłowie łóżka – spanie z lekko uniesioną głową pomaga przy nocnym refluksie.

Prowadź dziennik objawów – warto notować, co jesz i kiedy pojawiają się dolegliwości. To ułatwia wyłapanie indywidualnych „winowajców”.

Refluks. Kiedy warto udać się do lekarza?

Jeśli objawy refluksu utrzymują się dłużej niż kilka tygodni, nasilają się lub pojawiają się nietypowe symptomy (np. ból przy przełykaniu, chudnięcie, krwawienie z przewodu pokarmowego), konieczna jest konsultacja z lekarzem gastroenterologiem. Długotrwały, nieleczony refluks może prowadzić do poważniejszych zmian w przełyku – w tym tzw. przełyku Barretta, który zwiększa ryzyko nowotworów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link