Kolacja powinna być przede wszystkim lekka, zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Ważne jest, aby zawierała odpowiednie proporcje białka, węglowodanów złożonych oraz zdrowych tłuszczów, które wspierają regenerację organizmu podczas snu i zapewniają uczucie sytości bez obciążania układu trawiennego. Omlet bananowo-owsiany spełnia te założenia.

Wysokobiałkowy omlet bananowo-owsiany
Shutterstock
Spis treści
Jajka są bogatym źródłem wysokiej jakości białka oraz niezbędnych aminokwasów, które pomagają w regeneracji i budowie mięśni, co jest szczególnie ważne po wieczornym wysiłku fizycznym. Jajka zawierają też tryptofan, aminokwas wspierający produkcję melatoniny — hormonu regulującego sen, co może ułatwiać zasypianie i poprawiać jakość snu. Dodatkowo, spożywanie jajek na kolację zapobiega nocnym napadom głodu, zwiększa uczucie sytości i może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi.
Oto przepis na dietetyczną, wysokobiałkową i lekko słodką kolację z wykorzystaniem banana, jajek i płatków owsianych:
Składniki:
- 1 dojrzały banan
- 3 jajka
- 3–4 łyżki płatków owsianych (ok. 30–40 g)
- opcjonalnie: szczypta cynamonu, odrobina ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
- Rozgnieć banana na gładką masę w miseczce.
- Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj trzepaczką lub widelcem.
- Wsyp płatki owsiane, wymieszaj. Jeżeli chcesz, dodaj cynamon lub wanilię.
- Odstaw mieszankę na 5 minut, aby płatki lekko napęczniały.
- Na nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oleju (np. kokosowego) lub smaż „na sucho”.
- Wlej masę na patelnię i smaż na średnim ogniu ok. 3–4 minuty z każdej strony (aż omlet się zarumieni i zetnie). Pomóż sobie łopatką przy przewracaniu.
- Gotowy omlet przełóż na talerz.
Podawaj z:
- jogurtem naturalnym lub skyr (dodatkowa porcja białka),
- owocami,
- garścią orzechów.
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
Kup licencję.