
Spis treści
- Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne ma arbuz
- Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają wiśnie
- Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają morele
- Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają melony?
- Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają maliny?
- Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają śliwki?
- Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne ma agrest
- Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają mirabelki
Są również wszechstronne: sałatki owocowe, koktajle, lody to tylko kilka pomysłów na ich wykorzystanie. Jakie właściwości zdrowotne kryją się w owocach?
Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne ma arbuz
Arbuzy składają się w około 95% z wody, co czyni je owocem wyjątkowo niskokalorycznym: 100 gramów zawiera zaledwie od 24 do 39 kilokalorii i świetnie nawadnia organizm, co latem ma kluczowe znaczenie.
Niemniej jednak arbuzy zawierają wiele cennych składników odżywczych w tym: prowitaminę A, witaminę C i żelazo.
Zawierają również likopen - silny przeciwutleniacz chroniący komórki przed stresem oksydacyjnym oraz wspierający zdrowie serca i skóry.
Ze względu na orzeźwiający smak, arbuzy są niezwykle popularne w upalne letnie dni.
Jednak ich gruba, zielona skórka utrudnia ocenę dojrzałości.
Oto prosta wskazówka: jeśli po postukaniu w skórkę usłyszymy głuchy, donośny dźwięk, arbuz jest dojrzały.
Pokrojone arbuzy można przechowywać w lodówce przez kilka dni – najlepiej przy tym przykryć je folią spożywczą.
Przepis na sorbet arbuzowo-miętowy
W pierwszej kolejności wkładamy do zamrażarki naczynie, w którym będziemy przygotowywać nasz sorbet, 30 minut powinno wystarczyć.
W międzyczasie łączymy sok z połowy limonki z połową łyżki cukru. Dodajemy 500 gramów miąższu arbuza i około 5 gramów mięty, wszystko miksujemy na puree.
Miksturę przecedzamy przez gęste sito, aby usunąć resztki pestek.
Tak przygotowaną masę przelewamy do schłodzonego naczynia i wkładamy do zamrażarki.
Zostawiamy do zamrożenia na około 1,5 do 2 godzin, mieszając krótko co 30 minut. Smacznego!
Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają wiśnie
Od czerwca do sierpnia soczyste, czerwone wiśnie lśnią na drzewach. Czy to świeże z drzewa, czy w dżemie, soku czy w cieście wiśnie smakują pysznie.
W zależności od odmiany, 100 gramów wiśni zawiera około 55 kilokalorii.
Te czerwone owoce są szczególnie bogate w witaminę C i kwas foliowy, który jest ważny dla podziału i regeneracji komórek.
Wiśnie zawierają również duże ilości wapnia, magnezu i potasu oraz są źródłem melatoniny – hormonu regulującego rytm dobowy.
Po zakupie należy je spożyć jak najszybciej, ponieważ wiśnie nie przechowują się w lodówce dłużej niż dwa do trzech dni.
Uwaga: w dużych ilościach wiśnie mogą powodować wzdęcia.
Przepis na kruszonkę z wiśniami
400 gramów wiśni myjemy i drylujemy.
Aby uzyskać kruszonkę, kroimy w drobną kostkę 50 gramów schłodzonego masła i mieszamy z 80 gramami mąki pełnoziarnistej, 50 gramami cukru i połową opakowania cukru waniliowego.
Przygotowane wcześniej wiśnie układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do uzyskania złotego kolory przez około 30 minut.
Kruszonka, jeszcze ciepła, pysznie smakuje z lodami waniliowymi.
Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają morele
Morele należą do owoców o największej zawartości składników odżywczych: zawierają witaminę A, witaminę B1, witaminę B2 i witaminę C, a także potas, wapń i magnez.
Zawierają błonnik pokarmowy, który korzystnie działa na pracę jelit, w tym zapobiega zaparciom i wspomaga utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej.
Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na stan skóry – poprawia się jej elastyczność i przyśpiesza regeneracja.
Morele korzystnie wpływają również na sylwetkę, ponieważ 100 gramów zawiera zaledwie około 40 kilokalorii.
Należy jednak zachować ostrożność w przypadku suszonych moreli, to już 240 kilokalorii na 100 gramów. Często zawierają one ponadto dwutlenek siarki (konserwant), który może wywoływać reakcje alergiczne.
Przepis na chutney morelowy
Kilogram moreli myjemy, usuwamy pestki i kroimy na małe kawałki.
Następnie drobno siekamy 250 gramów cebuli oraz 2 papryczki chili pozbawione pestek (róbmy to najlepiej w rękawiczkach).
Pokrojone składniki przekładamy do rondla, dodajemy 400 gramów cukru, jedną łyżeczkę soli i 200 mililitrów białego octu winnego.
Gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, przez godzinę.
Po godzinie przelewamy do wysterylizowanych słoików i szczelnie zamykamy.
Chutney morelowy świetnie komponuje się jako dodatek do mięs i serów. Sprawdzi się również jako smarowidło do chleba.
Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają melony?
Podobnie jak arbuzy, melony składają się głównie z wody. Zawierają jednak nieco więcej kalorii, ponieważ mają wyższą zawartość fruktozy.
100 gramów zawiera średnio około 50 kilokalorii. Pomimo nieco wyższej zawartości fruktozy, melony to cenne źródło witamin: oprócz witaminy C i witamin z grupy B, w tym witaminy B6, która wspomaga pracę układu nerwowego i przemianę materii, zawierają duże ilości witaminy A, wspierającej wzrok, skórę i odporność.
Zawarte w melonach minerały (np. krzem i siarka) mogą mieć pozytywny wpływ na kondycję włosów i paznokci.
Przepis na melona miodowego z szynką parmeńską
Melona miodowego kroimy na pół i usuwamy pestki.
Tak przygotowany miąższ melona kroimy na nieco mniejsze kawałki i każdy z nich owijamy cienkim plasterkiem szynki parmeńskiej.
Gotowe!
Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają maliny?
Maliny są szczególnie aromatyczne w porównaniu z innymi owocami jagodowymi.
Nie tylko smakują wyśmienicie, ale także korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Maliny to bogactwo witamin i minerałów: witamina C – wzmacnia odporność, wspomaga gojenie ran i działa antyoksydacyjnie, witamina E – chroni komórki przed starzeniem, witamina K – wspiera prawidłowe krzepnięcie krwi.
Zawarte w malinach przeciwutleniacze wychwytują wolne rodniki, co chroni przed rakiem. Wspierają trawienie, regulują poziom cukru we krwi i pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Maliny można spożywać na wiele sposobów: świeże, suszone, w postaci soków, dżemów i musów.
Napary z liści malin są znane z łagodzenia bólów menstruacyjnych i w wspierania równowagi hormonalnej.
Przepis na krem malinowy
W blenderze miksujemy 150 gramów malin i odstawiamy.
Łączymy 200 gramów chudego twarogu, 100 mililitrów mleka i 50 gram miodu.
W osobnym naczyniu za pomocą miksera ubijamy 100 mililitrów śmietanki 36 %, tak przygotowany krem delikatnie mieszamy z przygotowanym twarogiem.
W pucharkach na przemian układamy warstwy kremu i malin.
Schładzamy w lodówce, dekorujemy listkami mięty i mamy pyszny deser!
Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają śliwki?
Świeże śliwki zawierają średnio 43 kilokalorie.
Są bogate w witaminy C i A, a także w witaminy z grupy B.
Zawierają spore ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit a także obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu (LDL).
To właśnie błonnik w śliwkach spowalnia wchłanianie cukru i dlatego, mimo że są słodkie, mają niski indeks glikemiczny.
Zawierają polifenole, które neutralizują wolne rodniki i mogą chronić przed niektórymi nowotworami.
Śliwki najlepiej kupować, gdy są już dojrzałe – nie powinny być ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie i nie powinny mieć żadnych obić.
Białawy nalot, znany również jako film zapachowy, świadczy o wyjątkowej świeżości.
Śliwki można przechowywać w wilgotnej ściereczce lub szczelnie zamkniętym pojemniku w szufladzie na warzywa w lodówce nawet przez tydzień.
Przepis na kompot śliwkowy
Do przygotowania kompotu potrzebujemy pół kilograma śliwek bez pestek, które należy ugotować w 100 mililitrach wody z dodatkiem 40 gramów cukru.
W zależności od upodobań można dodać cynamon, goździki, skórkę pomarańczową.
Schłodzony kompot świetnie gasi pragnienie w letnie dni. I jest zdrowy!
Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne ma agrest
Agrest to rodzimy, trochę zapomniany owoc letni, rzadko spotykany w supermarketach.
Jednak te słodko-kwaśne jagody są niezwykle zdrowe.
Paskowane owoce, w zależności od odmiany, dojrzewają na krzewach od czerwca do sierpnia.
Bogaty w witaminę C, która stymuluje produkcję białych krwinek, wzmacnia odporność i działa przeciwzapalnie.
Dzięki zawartości potasu i magnezu agrest pomaga obniżyć ciśnienie krwi i przeciwdziała odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych.
Działa detoksykująco. W tradycyjnej medycynie jest znany jako środek wspomagający pracę wątroby.
Przepis na gęsty krem agrestowy
Aby go przygotować, należy ugotować w rondlu 250 gramów umytych owoców ze 100 gramami brązowego cukru, nasionami laski wanilii i sokiem z połowy cytryny.
Mieszaninę należy gotować na wolnym ogniu przez kilka minut aż owoce się rozpadną a następnie zmiksować.
Tak przygotowaną bazę przełożyć do naczynia, które będzie wykorzystane do kolejnych kroków – kąpieli wodnej.
Do masy agrestowej dodać 50 gramów zimnego masła i mieszać składniki w ciepłej kąpieli wodnej do uzyskania kremowej konsystencji.
Następnie ubić dwa jajka i wymieszać. Podgrzewać powoli, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty krem.
Krem agrestowy doskonale nadaje się jako nadzienie do naleśników lub jako dodatek do jogurtów.
Letnie owoce wsparciem dla zdrowia: jakie właściwości zdrowotne mają mirabelki
Mirabelki, to małe, żółte, pomarańczowe lub lekko czerwone owoce, które często rosną dziko i są…niedoceniane.
Mają sporo wartości odżywczych i korzystnie wpływają na zdrowie – podobnie jak inne odmiany śliwek.
Oprócz witaminy E i beta-karotenu, mirabelki dostarczają organizmowi również cynku, fosforu, potasu i magnezu.
Dzięki zawartości pektyny, będącej roślinnym błonnikiem, mogą również wspomagać trawienie.
Korzystnie wpływają na zaparcie, ponieważ mają lekkie działanie przeczyszczające.
Mówi się również, że te małe owoce mają działanie moczopędne i korzystnie wpływają na pracę nerek.
Przepis na letnią sałatkę z mirabelek
250 gramów umytych, wydrylowanych i przekrojonych na pół mirabelek podsmażamy na odrobinie masła.
W czasie smażenia śliwki posypujemy niewielką ilością brązowego cukru i smażymy do momentu aż cukier się rozpuści a mirabelki się skameralizują.
Następnie myjemy i rozdrabniamy dwie porcje ulubionej sałaty, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę.
Tak przygotowaną sałatę polewamy dressingiem z oliwy z oliwek, miodu, odrobiny soku z cytryny, pieprzu i soli.
Dodajemy około 100 gramów pokruszonego sera koziego i nasze ostudzone mirabelki.
Sałatka najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką.