Prosty przepis na zdrowe i pożywne śniadanie. Zabierz je do pracy lub w podróż

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę

Szukasz ciekawego przepisu na zdrowe i pożywne śniadanie do pracy? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis na gofry bananowe. Są one smaczne i proste w przygotowaniu, a jednocześnie będą źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania gofrów z bananami? Przepis znajdziesz w tym artykule.

Gofry bananowe Woman's,Hand,Pours,Date,Syrup,On,Banana,Oat,Waffles.,Tasty
Gofry bananowe to smaczne i zdrowe śniadanie.
Shutterstock

Gofry bananowe: smaczne i zdrowe śniadanie

Współczesne tempo życia sprawia, że coraz częściej szuka się prostych, smacznych i szybkich przepisów na śniadania, które dodadzą energii na cały dzień. Jednym z takich rozwiązań są gofry bananowe. To zdrowe, a jednocześnie pyszne danie, to doskonała opcja na śniadanie lub przekąskę. Takie gofry możesz zjeść w domu lub zabrać do pracy.

Dlaczego warto przygotować gofry bananowe. Gofry bananowe to doskonałe połączenie smaku i zdrowia. Banany, będące głównym składnikiem tego dania, dostarczają naturalnych cukrów, które stanowią szybkie źródło energii. Jednocześnie zawierają błonnik, który wspomagają trawienie i pozostawia uczucie sytości na dłużej. A także potas wspierający prawidłowe funkcjonowanie układunerwowego i mięśniowegow 100 gramach bananów występuje aż 395 mg tego pierwiastka.

W poniższym przepisie wykorzystywana jest również mąka orkiszowa, która jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Orkisz dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak żelazo i magnez. A także ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Natomiast dodatek sera twarogowego i śmietanki sprawia, że gofry zyskują kremową konsystencję i stają się bogatym źródłem białka. To świetne rozwiązanie dla osób dbających o zbilansowaną dietę.

Jak przygotować pyszne gofry bananowe

Przygotowanie gofrów bananowych jest niezwykle proste. Jak podaje porta MediDieta, do ich przygotowania potrzebne będą następujące składniki: 

  • 2 dojrzałe banany,

  • 2 jajka,

  • 125 g sera twarogowego,

  • 1 łyżka kremowej śmietanki,

  • 200 g mąkiorkiszowej,

  • pół szklanki mleka,

  • 50 g truskawek.

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Przygotowanie

  1. Banany rozgnieść widelcem lub zblendować na gładką masę. Następnie dodać mleko, olej i roztrzepane jajka. Całość dokładnie wymieszać.

  2. W osobnej misce połączyć suche składniki przepisu, czyli mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać je do przygotowanej wcześniej masy, mieszając aż do uzyskania jednolitego ciasta.

  3. Rozgrzać gofrownicę i posmarować ją delikatnie olejem. Smażyć gofry do momentu, aż będą złociste i chrupiące.

  4. W międzyczasie wymieszać ser twarogowy ze śmietanką, tworząc kremową masę.

  5. Gotowe gofry polewa się twarogową masą i dekoruje pokrojonymi truskawkami.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link