Cholera może zabić w ciągu kilkunastu godzin. Jakich objawów nie należy bagatelizować?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu była postrachem miast i wsi. Do niedawna wydawała się czymś wyłącznie z podręczników historii. W niedzielę jednak Główny Inspektor Sanitarny poinformował o przypadku cholery u starszej pacjentki w Stargardzie. Jakie są objawy cholery i dlaczego stanowi tak duże zagrożenie dla zdrowia i życia?
szpital, anestezjolog
szpital, anestezjolog
Shutterstock

Cholera wywoływana jest przez bakterię Vibrio cholerae. Stanowi ona poważne zagrożenie zdrowia publicznego na całym świecie. Choroba najczęściej rozwija się w krajach z niewystarczającym poziomem sanitarnym.

W związku ze stwierdzonym przypadkiem cholery w Samodzielnym Publicznym Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Szczecinie 26 osób, które miały bezpośredni kontakt z chorą zostało objętych kwarantanną domową. Z kolei zakażona kobieta przebywa na oddziale zakaźnym.

Czym właściwie jest cholera?

Cholera może zabić nawet w ciągu kilkunastu godzin. To ostre zakażenie przewodu pokarmowego, które najczęściej przenosi się drogą pokarmową, przez skażoną wodę lub jedzenie. W warunkach braku dostępu do czystej wody i odpowiednich warunków sanitarnych może rozprzestrzeniać się błyskawicznie prowadząc do lokalnych epidemii.

To, co czyni cholerę szczególnie niebezpieczną, to gwałtowne odwodnienie organizmu. W ciągu kilku godzin od wystąpienia objawów chory może stracić nawet 10 proc. masy ciała z powodu intensywnej biegunki i wymiotów.

Objawy cholery – jak ją rozpoznać?

Cholera często zaczyna się nagle. Objawy mogą być łagodne, ale w wielu przypadkach przybierają błyskawicznie na sile. Najczęstsze symptomy to:

Dalszy ciąg materiału pod wideo

- wodnista biegunka ("biegunka ryżowa" – o jasnym, bezwonnym wyglądzie),

- wymioty,

- silne odwodnienie (suchość w ustach, spadek ciśnienia, skurcze mięśni, przyspieszony puls),

- osłabienie, zawroty głowy, omdlenia.

W przypadku braku leczenia śmierć może nastąpić nawet w ciągu 12–24 godzin.

Gdzie cholera może wrócić do Polski?

Choć w Europie cholera praktycznie nie występuje od wielu lat, to nie znaczy, że choroba zniknęła. Najbardziej zagrożone są kraje o niskim poziomie higieny i problemach z dostępem do wody pitnej, takie jak Bangladesz, Jemen, Haiti, niektóre regiony Afryki Subsaharyjskiej. Jednak w dobie globalizacji i zmian klimatycznych zagrożenie "importem" choroby do krajów rozwiniętych – np. przez turystykę lub migrację – nie jest wykluczone.

Jak chronić się przed cholerą?

Profilaktyka cholery opiera się głównie na higienie i dostępie do czystej wody. Najważniejsze zasady to:

- mycie rąk wodą z mydłem (zwłaszcza przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety),

- picie przegotowanej lub butelkowanej wody,

- unikanie lodu i surowych produktów w krajach o niskim standardzie sanitarnym,

- dokładne mycie warzyw i owoców,

- gotowanie lub smażenie mięsa i owoców morza.

Dostępna jest również szczepionka przeciwko cholerze – doustna, podawana osobom udającym się w rejony endemiczne.

Leczenie cholery – co robić w przypadku zachorowania?

Dobra wiadomość jest taka, że cholera jest chorobą, którą można skutecznie leczyć – pod warunkiem szybkiej reakcji. Kluczowe znaczenie ma:

- intensywne nawadnianie – doustne płyny nawadniające lub dożylne kroplówki z elektrolitami,

- antybiotyki, skracające czas trwania choroby,

- monitoring poziomu nawodnienia i funkcji nerek.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link