U staruszki stwierdzono ciężki przypadek cholery. Nieznane źródło zakażenia

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
W stargardzkim szpitalu potwierdzono zarażenie cholerą – wysoce zakaźną chorobą układu pokarmowego. Pacjentkę przewieziono na oddział zakaźny do szpitala wojewódzkiego w Szczecinie. Na kwarantannę domową skierowano 26 osób, a łącznie ponad 80 objęto nadzorem.
W przypadku zakażeniem cholerą istotne jest monitorowanie stanu nawodnienia pacjenta np. poprzez kroplówkę
W przypadku zakażeniem cholerą istotne jest monitorowanie stanu nawodnienia pacjenta np. poprzez kroplówkę.
Shutterstock

Ciężki przebieg choroby u pacjentki z cholerą

Cholerę, która objawia się ostrą, wodnistą biegunką oraz wymiotami prowadzącymi do odwodnienia organizmu, stwierdzono u kobiety w wieku senioralnym cierpiącej na liczne choroby towarzyszące. Jest ona mieszkanką województwa zachodnio-pomorskiego. Pacjentka przebywa w izolacji i ciężko przechodzi chorobę.

Przebieg ciężki, bardzo masywna biegunka, odwodnienie, niewydolność nerek, konieczność leczenia dializami – powiedział dr Paweł Grzesiowski, Główny inspektor sanitarny, w wywiadzie udzielonym dla TVN24.

Profilaktycznie na kwarantannę skierowano osoby mające bezpośredni kontakt z chorą oraz objęto je nadzorem epidemiologicznym. Wydano także zalecenia samoobserwacji.

Leczenie cholery

Leczenie cholery opiera się przede wszystkim na szybkim i skutecznym nawodnieniu organizmu chorego oraz antybiotykoterapii, która skraca czas trwania choroby i zmniejsza wydalanie bakterii.

Niestety, często problem polega na tym, że toksyna, którą produkuje ta bakteria, uszkadza na tyle jelito, że nawet podanie antybiotyków nie daje efektów – podkreślił w swojej wypowiedzi dr Grzesiowski.

W krajach z rozwiniętą opieką medyczną na ogół leczenie cholery jest bardzo skuteczne. Ważny jest jednak czas i szybkie podjęcie leczenia, w przeciwnym razie może dojść do śmierci w wyniku odwodnienia.

Nieznana droga zakażenia u pacjentki z cholerą ze Stargardu

Na obecną chwilę nie znamy wektora zakażenia. Nieustannie prowadzone jest dochodzenie epidemiologiczne w tym zakresie w celu ustalenia przyczyny zakażenia i pochodzenia patogenu - czytamy w komunikacie wydanym przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Stargardzie.

Wiadomo jednak, że pacjentka z cholerą, ani nikt z jej otoczenia nie nie wyjeżdżał za granicę. Natomiast nie wykluczone, że mogła mieć kontakt z wodą lub produktami pochodzącymi z rejonów zagrożonych epidemiologicznie. Podobnie jak miało to miejsce w Niemczech (3 przypadki) oraz Wielkiej Brytanii (4 przypadki), gdzie doszło do spożycia święconej wody przywiezionej z Etiopii i kontaktami podróżnych.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Obecnie zagrożenie zachorowaniem na cholerę dotyczy głównie Afryki Subsaharyjskiej, Azji Południowej oraz stref konfliktów humanitarnych np. Syria.

Cholera, czyli choroba brudnych rąk

Cholera wywoływana jest przez bakterie przecinkowca cholery (Vibrio cholerae), pochodzącymi z kału osoby chorej lub nosiciela. Sytuacje i czynniki prowadzące do zakażenia to:

  • Brak higieny – bakterie łatwo przenoszą się przez nieumyte dłonie po kontakcie z wydalinami zakażonej osoby lub skażonymi powierzchniami.
  • Spożywanie skażonej żywności – szczególnie zagrożone są produkty spożywane na surowo lub niedogotowane owoce morza, ryby, skorupiaki i mięczaki, ale również warzywa i owoce myte zanieczyszczoną wodą.
  • Spożywanie skażonej wody – najczęstsza droga zakażenia, zwłaszcza w rejonach o złych warunkach sanitarnych, gdzie odchody mogą przedostawać się do wód gruntowych, rzek czy innych zbiorników.
  • Sporadycznie kontakt bezpośredni – kontakt z osobą chorą lub jej wydalinami, szczególnie podczas czynności opiekuńczych albo rytuałów pogrzebowych.
  • Muchy i owady – mogą przenosić bakterie z odchodów na żywność i naczynia.
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link