Ministerstwo Zdrowia chce przedłużyć pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu"

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Nie do 30 września, a do końca grudnia ma potrwać pilotaż programu "Dobry posiłek w szpitalu". Takie rozwiązanie zakłada projekt rozporządzenia przygotowany przez Ministerstwo Zdrowia. To będzie kolejne już wydłużenie terminu.
szpital jedzenie posiłek w szpitalu
Ministerstwo Zdrowia chce przedłużyć pilotażowy program "Dobry posiłek w szpitalu"
Shutterstock

Spis treści

    We wtorek projekt w tej sprawie trafił do konsultacji społecznych i uzgodnień międzyresortowych.

    Zgodnie z ostatnią nowelizacją pilotaż programu miał zakończyć się pod koniec czerwca. Jak podkreśla resort, celem nowej regulacji jest dalsze zwiększanie dostępności porad żywieniowych oraz wdrażanie optymalnego modelu żywienia pacjentów w szpitalach. Program ułatwia to dzięki dodatkowemu finansowaniu stawki żywieniowej.

    Ministerstwo wylicza, że w 2023 roku w ramach programu zrealizowano 4,53 mln osobodni, udzielono 138,6 tys. porad żywieniowych, a finansowanie wyniosło 115,5 mln zł. W 2024 r. liczby te wzrosły do 34,7 mln osobodni, 905,7 tys. porad i 887,1 mln zł. W I kwartale 2025 r. było to 8,38 mln osobodni, 207,9 tys. porad i 202 mln zł.

    Projektowane zmiany nie przewidują nowych umów Narodowego Funduszu Zdrowia ze szpitalami ani dodatkowych środków z budżetu państwa. Po zmianach NFZ będzie miał czas na przekazanie ministrowi zdrowia oceny wyników programu do 31 marca 2026 r.

    Na zgłoszenie uwag do projektu strony mają trzy dni. Skrócony termin konsultacji – jak podkreśliło MZ – wynika z konieczności niezwłocznego wydłużenia obowiązującego rozporządzenia.

    Dalszy ciąg materiału pod wideo

    Do pilotażu przystąpiły 582 szpitale. Placówki otrzymują 25,62 zł za dzień pobytu w szpitalu pacjenta, który został zakwalifikowany do programu. O rodzaju zastosowanej diety, czasie jej trwania i indywidualnych modyfikacjach decyduje lekarz. Szpital musi zatrudnić dietetyka (osobę planującą dietę) w wymiarze co najmniej połowy etatu. Szpitale w pilotażu opracowują jadłospis na co najmniej siedem dni i publikują go na stronie internetowej. Szpital musi zapewnić regularność posiłków i sprawdzać, czy są zgodne z jadłospisem, a także kontrolować świeżość produktów, temperaturę, zapach.

    ©℗
    Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
    Zapisz się na newsletter
    Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
    Zaznacz wymagane zgody
    loading
    Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
    Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
    success

    Potwierdź zapis

    Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

    failure

    Coś poszło nie tak

    Newsletter
    Drukuj
    Skopiuj link