Wiele osób nie wie, że choruje na tę chorobę. Jakie są objawy celiakii?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jeszcze kilkadziesiąt lat temu dzieci, które przestawały jeść i miały wzdęty brzuch, uznawano za „marudne” albo „delikatne”. Dziś wiemy, że część z nich cierpiała na celiakię – chorobę autoimmunologiczną, która przez stulecia była błędnie rozpoznawana, bagatelizowana lub po prostu - niezrozumiana. Jakie są objawy celiakii? Po czym poznać, że ma się celiakię?
kobieta ból brzucha
Wiele osób nie wie, że choruje na tę chorobę. Jakie są objawy celiakii?
Shutterstock

Co to jest celiakia?

Celiakia może pojawić się w każdym wieku. Jest to trwała nietolerancja glutenu, czyli mieszaniny białek obecnych m.in. w pszenicy, życie i jęczmieniu. W przypadku osób chorych, spożycie glutenu prowadzi do autoimmunologicznej reakcji, w której organizm zaczyna atakować własne jelito cienkie – a konkretnie niszczy kosmki jelitowe odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.

Efekt? Nawet przy dobrze zbilansowanej diecie organizm nie przyswaja witamin i minerałów, co może prowadzić do niedożywienia, anemii, osteoporozy, a u dzieci – nawet do zahamowania wzrostu.

Badanie, które zmieniło podejście do choroby

Zespół badaczy pod kierunkiem dr Alessia Fasano – jednego z czołowych światowych badaczy celiakii przebadał ponad 13 tys. osób. Naukowcy odkryli, że celiakia występuje dziś cztery razy częściej niż 50 lat temu – mimo że geny się nie zmieniły.

Co się zatem zmieniło? Nasza dieta. Gluten jest dziś wszędzie – nie tylko w pieczywie, ale i w zupkach instant, sosach, lekach czy słodyczach. Współczesna pszenica zawiera więcej białek niż dawniej, co może potęgować reakcje immunologiczne.

Celiakia to nie tylko jelita. Jakie są objawy celiakii?

Choć klasyczne objawy celiakii to bóle brzucha, wzdęcia, biegunki i chudnięcie, to celiakia może również przebiegać bezobjawowo lub z objawami spoza układu pokarmowego, takimi jak przewlekłe zmęczenie, depresja lub stany lękowe, bóle głowy, migreny, afty w jamie ustnej, a także problemy skórne (np. opryszczkowate zapalenie skóry). Z tego względu nierzadko mówi się o „cichej celiakii”, która latami niszczy organizm, pozostając nierozpoznaną.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak wykryć celiakię?

Diagnostyka celiakii obejmuje:

- badania serologiczne (np. przeciwciała anty-tTG, EMA, DGP),

- badania genetyczne (HLA-DQ2 i HLA-DQ8 – ich brak praktycznie wyklucza celiakię),

- biopsję jelita cienkiego – potwierdzenie zaniku kosmków.

Leczenie celiakii. Co właściwie oznacza?

Jedynym skutecznym „lekiem” na celiakię jest ścisła dieta bezglutenowa – do końca życia. Nawet śladowe ilości glutenu (np. przez skażenie podczas produkcji) mogą wywołać reakcję immunologiczną.

Jest jednak także dobra wiadomość. Okazuje się, że kosmki jelitowe mogą się zregenerować, a objawy cofnąć. Wymaga to jednak konsekwencji, wiedzy i uważności. Z pewnością odpowiednia diagnoza to pierwszy krok do odzyskania zdrowia, energii i komfortu życia.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link