Rewelacyjne alternatywa dla cukru. Z tym dodatkiem kawa nabiera karmelowo-orzechowego smaku

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Słodzisz kawę, ale masz wyrzuty sumienia? Mamy dobrą wiadomość: istnieje składnik, który nie tylko osłodzi kawę, doda jej głębi, aromatu i wyjątkowego charakteru, ale także dostarczy cennych witamin i minerałów! Ale to nie wszystko, na dodatek cukier kokosowy, bo o nim mowa, ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier!
kawa
Rewelacyjne alternatywa dla cukru. Kawa nabiera karmelowo-orzechowego smaku
shutterstock

Nie tylko dla fanów kokosa

Choć nazwa sugeruje kokosowy posmak, cukier kokosowy nie smakuje jak kokos. Powstaje z soku kwiatów palmy kokosowej (nie z miąższu), a jego smak to raczej połączenie karmelu, toffi i lekkiej nuty orzechów. Idealnie komponuje się z kawą – zwłaszcza mleczną, typu latte, flat white czy cappuccino. To sprawia, że wystarczy jedna płaska łyżeczka, by zwykła kawa zmieniła się w coś zbliżonego do napoju z kawiarni. Bez sztucznych aromatów i bomb kalorycznych.

Dlaczego cukier kokosowy robi furorę wśród miłośników kawy?

Cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny (IG ok. 35) niż biały cukier (IG ok. 65), co oznacza mniejsze skoki cukru we krwi.

Jest też mniej przetworzony, ponieważ nie przechodzi procesu rafinacji, a na dodatek zachowuje – choć niewielkie - ilości minerałów, takich jak cynk, potas i żelazo. Na dodatek ma głębszy, bardziej złożony smak (nie tylko słodzi, ale aromatyzuje) i nadaje się nie tylko do kawy, ale także do wypieków, owsianek i deserów. Co więcej, działa dobrze nawet w małych ilościach, przez co nie trzeba go sypać tyle, co białego cukru.

Alternatywa dla zwykłego cukru

Choć cukier kokosowy to wciąż cukier ma on niższy indeks glikemiczny i bogatszy profil smakowy dzięki czemu - dla osób zdrowych, które chcą ograniczyć biały cukier - jest to rozsądna alternatywa. Choć nie jest to produkt odchudzający ani cudowny lek, jest jednak lepszym wyborem dla osób, które nie potrafią zrezygnować z odrobiny słodyczy w kawie lub w swojej diecie.

Jak używać cukru kokosowego do kawy?

Oto kilka pomysłów na wyśmienitą kawę niczym z najlepszej kawiarni!

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Flat white z mlekiem owsianym i cukrem kokosowym

Kawa mrożona z łyżeczką cukru kokosowego i cynamonem

Espresso z dodatkiem cukru kokosowego i szczyptą soli

Na co należy uważać?

Cukier kokosowy, mimo że jest „zdrowszy”, nadal jest kaloryczny. Zawiera około 375 kcal w 100 g. Nadal należy używać go z umiarem. Poza tym warto kupować go z wiarygodnych źródeł. Zdarza się bowiem, że tanie zamienniki bywają mieszane z cukrem trzcinowym lub buraczanym.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link