
Spis treści
Nie tylko dla fanów kokosa
Choć nazwa sugeruje kokosowy posmak, cukier kokosowy nie smakuje jak kokos. Powstaje z soku kwiatów palmy kokosowej (nie z miąższu), a jego smak to raczej połączenie karmelu, toffi i lekkiej nuty orzechów. Idealnie komponuje się z kawą – zwłaszcza mleczną, typu latte, flat white czy cappuccino. To sprawia, że wystarczy jedna płaska łyżeczka, by zwykła kawa zmieniła się w coś zbliżonego do napoju z kawiarni. Bez sztucznych aromatów i bomb kalorycznych.
Dlaczego cukier kokosowy robi furorę wśród miłośników kawy?
Cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny (IG ok. 35) niż biały cukier (IG ok. 65), co oznacza mniejsze skoki cukru we krwi.
Jest też mniej przetworzony, ponieważ nie przechodzi procesu rafinacji, a na dodatek zachowuje – choć niewielkie - ilości minerałów, takich jak cynk, potas i żelazo. Na dodatek ma głębszy, bardziej złożony smak (nie tylko słodzi, ale aromatyzuje) i nadaje się nie tylko do kawy, ale także do wypieków, owsianek i deserów. Co więcej, działa dobrze nawet w małych ilościach, przez co nie trzeba go sypać tyle, co białego cukru.
Alternatywa dla zwykłego cukru
Choć cukier kokosowy to wciąż cukier ma on niższy indeks glikemiczny i bogatszy profil smakowy dzięki czemu - dla osób zdrowych, które chcą ograniczyć biały cukier - jest to rozsądna alternatywa. Choć nie jest to produkt odchudzający ani cudowny lek, jest jednak lepszym wyborem dla osób, które nie potrafią zrezygnować z odrobiny słodyczy w kawie lub w swojej diecie.
Jak używać cukru kokosowego do kawy?
Oto kilka pomysłów na wyśmienitą kawę niczym z najlepszej kawiarni!
Flat white z mlekiem owsianym i cukrem kokosowym
Kawa mrożona z łyżeczką cukru kokosowego i cynamonem
Espresso z dodatkiem cukru kokosowego i szczyptą soli
Na co należy uważać?
Cukier kokosowy, mimo że jest „zdrowszy”, nadal jest kaloryczny. Zawiera około 375 kcal w 100 g. Nadal należy używać go z umiarem. Poza tym warto kupować go z wiarygodnych źródeł. Zdarza się bowiem, że tanie zamienniki bywają mieszane z cukrem trzcinowym lub buraczanym.