Jest zdrowszy od mięsa. Popularny w czasach PRL skorupiak dziś jest niemal zapomniany

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Wyróżnia się delikatnym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Jest bogaty w łatwo przyswajalne białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Na dodatek można go znaleźć w formie suszonej, mielonej lub jako olej. O czym mowa? 
owoce morza jedzenie posiłek znajomi rodzina
Jest zdrowszy od mięsa. Popularny w czasach PRL skorupiak dziś jest niemal zapomniany
Shutterstock

Ten skorupiak popularny był m.in. w czasach PRL-u. Łączy w sobie delikatność smaku i cenne wartości odżywcze. Uważa się, że jest zdrowszy od mięsa i subtelniejszy w smaku od ryb - przez co jest idealną alternatywą dla osób ceniących sobie lekkie i cenne w składniki odżywcze dania. 

Kryl – właściwości odżywcze 

Kryl to niewielki skorupiak morski występujący głównie w wodach polarnych i oceanicznych. Osiąga zwykle od 1 do 6 cm długości i ceniony jest za swoją wartość odżywczą i kulinarną. 

Kryl jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, co czyni go cennym elementem diety wysokobiałkowej. Na dodatek olej z kryla zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które wspierają zdrowie serca, mózgu i układu odpornościowego. Skorupiak jest także źródłem witamin A i E oraz mikroelementów, takich jak jod i selen

Kryl zawiera także astaksantynę. Jest to silny antyoksydant, który neutralizuje wolne rodniki chroniąc komórki przed uszkodzeniami, a na dodatek spowalnia procesy starzenia i wykazuje działanie przeciwzapalne. 

Kryl – jak go przygotować? 

W czasach PRL-u, gdy dostęp do mięsa był ograniczony, skorupiak oferowany był w sklepach m.in. w konserwach, mrożonkach lub jako składnik past kanapkowych. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Kryla może dziś wykorzystać np. do przygotowania pasty kanapkowej łącząc go z kremowym serkiem i przyprawami. Kryl dobrze sprawdza się także w niewielkich kawałkach jako dodatek do sałatek

Możesz także przygotować chrupiące chipsy z kryla. Wystarczy podsmażyć na suchej patelni suszonego kryla, dodać do tego odrobinę soli, wędzonej papryki lub wasabi. Doskonale pasują do niego również takie dodatki jak czosnek, chili czy sok z limonki

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link