
Spis treści
Choć lodówka wydaje się prostym urządzeniem, nie każdy wie, że panują w niej różne temperatury – a to właśnie one decydują, gdzie najlepiej układać konkretne produkty. Świadome rozmieszczenie żywności to nie tylko sposób na zachowanie jej świeżości i wartości odżywczych, ale również na ograniczenie marnowania jedzenia. Oto praktyczny przewodnik, dzięki któremu zorganizujesz swoją lodówkę jak ekspert.
Optymalna temperatura w lodówce – dlaczego to ważne?
W lodówce nie ma jednej temperatury, a to właśnie od niej zależy, gdzie powinniśmy umieszczać produkty. Po przyniesieniu zakupów do domu pamiętajmy, aby produkty suche umieścić w kuchennej szafce. Te, których użyjemy w późniejszym terminie, możemy zamrozić, a te, które zamierzamy wykorzystać w najbliższym czasie, wkładamy do lodówki.
Aby zachować wartości odżywcze przechowywanych produktów, wystarczy znać kilka prostych zasad.
Gdzie co włożyć? Strefy lodówki i ich funkcje
Utrzymywanie temperatury w zakresie 4–5°C pomaga ograniczyć rozwój bakterii i przedłuża świeżość produktów spożywczych.
Górna półka: idealna dla jogurtów i dżemów. Tutaj jest najcieplej (7–8°C), więc najlepiej przechowywać produkty fermentowane, takie jak kefir czy przetwory.
Środkowa półka: w sam raz na sery i wędliny. Temperatura 4–5°C sprawdzi się dla produktów o krótkim terminie przydatności: biały ser, kiełbasa, gotowe dania.
Dolna półka: najzimniejsza strefa lodówki. Z temperaturą 2–3°C to najlepsze miejsce na surowe mięso i ryby.
Szuflady: wysoka wilgotność dla warzyw i owoców. Wahania między 8 a 10°C oraz wysoka wilgotność tworzą idealne warunki dla warzyw i owoców gotowych do spożycia.
Drzwi lodówki: miejsce na jaja i przyprawy. Najcieplejsze miejsce w lodówce (ok. 10°C) – tu trzymaj ketchup, musztardę, napoje i jaja.
Czego nie trzymać w lodówce?
Czy wszystkie artykuły spożywcze można magazynować w lodówce? Absolutnie nie! Z uwagi na wilgotność, temperaturę czy utratę aromatu, żywność taką jak:
- ryż,
- mąka,
- ciepłe dania,
- pieczywo,
- puszki,
- słoiki,
- oliwy
należy szczelnie zamknięte przechowywać w suchym miejscu np. w kuchennej szafce. Niskie temperatury nie służą owocom, które powinny jeszcze dojrzeć.
Obieg suchego powietrza w przestrzeni lodówki może wysuszyć jedzenie. Dlatego powinniśmy zabezpieczyć je pergaminem, folią spożywczą lub umieścić w specjalnie przeznaczonych do tego pojemnikach.
Dobre rady
Należy pamiętać, że każda lodówka wymaga regularnego mycia półek oraz usuwania zepsutego jedzenia.
Jak długo przechowujemy poszczególne artykuły? Lodówka pozwala na zachowanie świeżości żywności. Jednak najważniejszy jest termin przydatności do spożycia, który jest wyznacznikiem bezpiecznego spożycia produktów.