Mieszkańcy greckiej wyspy żyją nawet 100 lat. Piją "kawę długowieczności". Jaki jest przepis?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Grecka wyspa Ikaria od lat przyciąga uwagę badaczy długowieczności. Mieszkańcy wyspy żyją średnio o 8–10 lat dłużej niż Europejczycy czy Amerykanie. Jednym z kluczowych elementów ich diety jest tradycyjna kawa po grecku, zwana też kawą długowieczności z Ikarii.
kawa
Mieszkańcy tej wyspy piją tę kawę i żyją nawet 100 lat. Oto przepis na kawę długowieczności
Shutterstock

Kawa z Ikarii to nie tylko napój, ale rytuał, który łączy właściwości prozdrowotne z przyjemnością delektowania się chwilą. Jej sekret tkwi w jej przygotowaniu: dzięki specjalnemu przyrządzeniu (gotowaniu) jest ona bogatsza w diterpeny oraz antyoksydanty takie jak polifenole.

Dlaczego kawa z Ikarii sprzyja długiemu życiu?

Powodów może być kilka. Wśród nich jest m.in. jej skład, a w szczególności:

Bogactwo przeciwutleniaczy

Grecka kawa, przygotowywana metodą gotowania w briki, zawiera więcej polifenoli i antyoksydantów niż zwykłe espresso czy kawa filtrowana. Badania wykazały, że regularne spożycie takiej kawy poprawia funkcję śródbłonka naczyń – kluczową dla zdrowia serca i układu krążenia. Gotowana kawa zyskuje też silne działanie przeciwutleniające, a na dodatek hamuje działanie wolnych rodników. To sprawia, że ma właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Umiarkowana zawartość kofeiny

Kawa z Ikarii ma relatywnie niską, ale wystarczającą dawkę kofeiny, by pobudzić organizm bez nadmiernego pobudzenia układu nerwowego. Dzięki temu unika się negatywnych skutków nadmiaru kofeiny, takich jak niepokój czy zaburzenia snu.

Rytuał i społeczność

Przygotowanie kawy w briki i wspólne jej picie sprzyja relaksowi, rozmowom i budowaniu więzi społecznych. Wpływa to na redukcję stresu, co stanowi kolejny czynnik długowieczności Ikarian.

Składniki "kawy długowieczności" z Ikarii

60 ml wody źródlanej lub filtrowanej
1 płaska łyżeczka drobno mielonej kawy (rodzaj arabica, jasno-palona)
Opcjonalnie łyżeczka miodu do smaku
Briki (miedziany tygielek) i ew. mała filiżanka typu demitasse

Przepis na kawę z Ikraii

W pierwszej kolejności odmierz odpowiednią ilość wody i kawy. Wlej 60 ml wody do briki. Dodaj płaską łyżeczkę kawy na każde 60 ml. Jeśli lubisz słodszy napój, dosyp odrobinę miodu lub cukru.

Mieszaj powoli, aż kawa i cukier (jeśli używasz) całkowicie się rozpuszczą. Postaw briki na niewielkim ogniu. Pozwól, by napój powoli zaczął się pienić (kaimaki). Gdy piana uniesie się blisko krawędzi, zdejmij briki z ognia, by nie dopuścić do wrzenia. Delikatnie przelej kawę do filiżanki, starając się zachować kaimaki na powierzchni. Podawaj z małą szklanką wody i odrobiną lokalnego miodu.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Tematy:
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link