Nowalijki – czy są tak zdrowe, jak się wydaje? Niektóre mogą zawierać rakotwórcze nitrozoaminy

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Po zimie wiele osób jest stęsknionych za świeżymi warzywami, przez co chętnie sięga po nowalijki dostępne już w kwietniu. Tymczasem nowalijki mogą nieść za sobą pewne niebezpieczeństwa.
warzywa targ bazar stragan nowalijki
Nowalijki – czy są tak zdrowe, jak się wydaje? Nie należy przesadzać z ich ilością
Shutterstock

Nowalijki to pierwsze, młode, wiosenne warzywa, które pojawiają się na bazarkach i straganach przed głównym sezonem. Jednak specjaliści przestrzegają, by sięgać po nie z umiarem.

Nowalijki – czy są zdrowe?

W czasie od marca do maja w naszym kraju sprzedaje się produkty nie importowane, ale krajowe, które były uprawiane pod osłonami i w szklarniach.

Szklarnia zapewnia specyficzne warunki klimatyczne, wyższą temperaturę w dzień i w nocy, a także ochronę przed wiatrem. Uprawa w gruncie, także ze względu na przymrozki gruntowe, daje plony później, co sprawia, że w kwietniu, a nawet do połowy maja spożywamy głównie nowalijki szklarniowe.

Nowalijki potrzebują długiego nasłoneczniania tymczasem w marcu, kwietniu czy maju dzień jest jeszcze za krótki na ich potrzeby. Z uwagi na to rolnicy stosują intensywne nawożenie azotowe, które jest potrzebne roślinom do produkcji biomasy. Tymczasem nowalijki pobierają azot w sposób nieselektywny. To oznacza, że pobierają go tyle, ile się im dostarczy, a nie tyle, ile potrzebują.

O ile jednak niewielkie ilości azotanów w młodych warzywach są zjawiskiem normalnym, o tyle jego nadmiaru warzywa nie są w stanie spożytkować i związki te zaczynają się kumulować. Nadmiar nawozu rośliny odkładają w postaci azotanów, które nie są szkodliwe dla zdrowia same w sobie, jednak produkty ich przemian już tak.

W trakcie transportowania i przechowywania warzyw azotany redukują się do szkodliwych azotyn, które przyczyniają się do produkcji rakotwórczych nitrozoamin. Największą zdolność kumulacji azotanów mają takie warzywa jak sałata, rzodkiewka, szpinak i inne warzywa liściowe. Mniejszą - rośliny, których częścią jadalną są owoce.

Kupujesz nowalijki? Pamiętaj o tych kilku zasadach

Nie musimy całkowicie zrezygnować z nowalijek. Przy ich zakupie warto jednak pamiętać o kilku kwestiach.

- Nie postrzegaj nowalijek jako głównego źródła witamin. Doskonale sprawdzają się jako urozmaicenie posiłków
- W sklepie wybieraj tylko warzywa zdrowe. Powinny mieć gładką skórkę, bez pleśni i śladów gnicia
- Liście nie powinny mieć przebarwień. Jeśli mają żółte zabarwienie może to świadczyć o przenawożeniu
- Nie kupujmy dużych warzyw. Może to wskazywać na nadmiar związków azotowych
- Dokładnie myj zakupione nowalijki, a następnie je obierz. To dobra praktyka, ponieważ najwięcej szkodliwych substancji znajduje się pod skórką
- Kupuj warzywa pochodzące z ekologicznego rolnictwa.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link