O tym źródle witaminy D wie niewiele osób

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Witamina D to nie tylko "witamina od kości". Choć większość osób kojarzy ją głównie z wapniem i zdrowymi zębami, jej rola w organizmie jest znacznie szersza. Witaminę D dostarczają nie tylko promienie słoneczne i suplementy. O tym cennym jej źródle słyszało niewiele osób.
zakupy kupowanie matka córka dziecko supermarket sklep
O tym źródle witaminy D wie niewiele osób
/
shutterstock

Witamina D reguluje w organizmie wiele procesów – od odporności, przez funkcjonowanie mięśni, aż po nastrój i poziom energii. Przykładowo, gdy organizm wykrywa zagrożenie, witamina D pomaga pobudzić odpowiednie komórki obronne, a jednocześnie zapobiega nadmiernym reakcjom zapalnym. Z tego powodu jej niedobór może skutkować częstszymi infekcjami lub problemami z przewlekłymi stanami zapalnymi.

Witamina D wpływa także na pracę mięśni chroniąc je przed ich osłabieniem. Ma też wpływ na psychikę, przez co jej niedobory często wiążą się z obniżonym nastrojem, a nawet depresją. Wreszcie, witamina D pozwala dbać o zdrowe kości.

Gdzie jest dużo witaminy D?

Kluczowym źródłem witaminy D jest synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego! Wystawienie skóry na działanie promieni UVB już choćby przez 15–30 minut dziennie pozwala organizmowi na naturalną produkcję tej witaminy.

Z kolei w diecie najbogatszym naturalnym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki i tuńczyk. Zawierają one duże ilości witaminy D3 (cholekalcyferolu), która jest jej najlepiej przyswajalną formą.

Witamina D występuje również w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątróbka, żółtka jaj, masło i pełnotłuste produkty mleczne. Chociaż jej ilości w tych produktach są mniejsze niż w rybach, stanowią one cenne uzupełnienie diety. Dodatkowo na rynku dostępne są produkty wzbogacane w witaminę D, m.in. mleko roślinne, margaryny i płatki śniadaniowe.

Kawior – mało znane źródło witaminy D

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że doskonałym źródłem witaminy D jest kawior. Jej zawartość zależy od rodzaju i pochodzenia kawioru jednak kawior pochodzący z tłustych ryb morskich dostarcza witaminy D w dobrze przyswajalnej formie (D3 – cholekalcyferol).

Wśród najlepszych źródeł witaminy D pochodzących z tego źródła jest kawior z łososia (zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy D oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3) oraz kawior czarny (z jesiotra). Choć czarny kawior jest droższy - również dostarcza witaminę D choć w mniejszych ilościach niż kawior łososiowy. Także kawior z dorsza i innych ryb morskich stanowi cenne źródło witaminy D. Dodatkowo - oprócz witaminy D - kawior dostarcza organizmowi także wysokiej jakości białko, cenne kwasy omega-3, witaminę B12 oraz żelazo.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link