Dna moczanowa – jakie ma objawy? Te produkty nasilają ataki bólu stawów

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Dna moczanowa to choroba, która może zaczynać się niewinnie – od bólu jednego stawu. Jak dieta wpływa na ataki bólu stawów i jak zapobiegać ich nawrotom?
ręka dłoń ból dna moczanowa
Dna moczanowa – co to takiego? Te produkty nasilają ataki bólu stawów
Shutterstock

Zaczyna się nagle. Czasem w środku nocy. Niewinny ból palca przeradza się w piekielne uczucie – staw puchnie, czerwienieje i boli przy najlżejszym dotyku. Tak właśnie objawia się atak dny moczanowej, znanej też jako podagra. Wbrew obiegowej opinii, choroba nie dotyczy tylko starszych osób. Współcześnie chorują na nią także osoby młode, nawet sportowcy. Jakie objawy są dny moczanowej?

Co to jest dna moczanowa?

Dna moczanowa to choroba metaboliczna, w której dochodzi do odkładania się kryształków kwasu moczowego w stawach. Kwas ten to naturalny produkt przemiany materii powstający m.in. z rozkładu puryn – związków zawartych w wielu produktach spożywczych.

U zdrowej osoby kwas moczowy jest usuwany przez nerki. U osoby chorej – albo powstaje go zbyt dużo, albo organizm nie nadąża z jego wydalaniem. Efekt? Kryształki zaczynają osadzać się w stawach, powodując silny stan zapalny.

Objawy dny moczanowej są nie zawsze oczywiste

Najczęstszy i najbardziej charakterystyczny objaw to nagły, bardzo silny ból jednego stawu – zwykle u podstawy palucha stopy. Ale dna może zaatakować też kolano, kostkę, nadgarstek czy palce dłoni. Ataki trwają od kilku dni do nawet tygodnia. Między nimi choroba może "milczeć" przez miesiące lub lata – aż do kolejnego epizodu.

Czy dieta może wywołać atak podagry?

To, co jesz i pijesz ma ogromne znaczenie w przypadku dny moczanowej. Produkty bogate w puryny, niektóre tłuszcze, a nawet sposób gotowania mogą uruchomić atak. Produkty, które mogą wywołać lub nasilić atak to:

Dalszy ciąg materiału pod wideo

- Czerwone mięso i podroby (wątroba, nerki, serca)

- Mięso z dziczyzny

- Tłuste ryby i owoce morza (np. sardynki, śledzie, krewetki)

- Alkohol, szczególnie piwo i wysokoprocentowe trunki

- Cukry proste i syrop glukozowo-fruktozowy (obecne w słodkich napojach i gotowych produktach)

- Buliony, sosy, zupy na kościach – wysokopurynowe bomby

- Produkty wysoko przetworzone – chipsy, fast foody, dania instant

Co łagodzi objawy i pomaga zapobiegać nawrotom?

Produkty sprzyjające remisji i zdrowym stawom to:

- Warzywa i owoce – szczególnie wiśnie, truskawki, cytrusy

- Produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu

- Pełnoziarniste produkty zbożowe

- Rośliny strączkowe (w umiarkowanej ilości)

- Orzechy, pestki i oliwa z oliwek

- Woda mineralna i napary ziołowe – wspomagają usuwanie kwasu moczowego

- Kawa – umiarkowane picie może obniżać ryzyko ataków.

Co więcej, badania pokazują, że osoby pijące regularnie wodę i ograniczające fruktozę w diecie rzadziej doświadczają nawrotów dny moczanowej.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link