Dna moczanowa – przyczyny, objawy, leczenie i dieta. Jak unikać ataków bólu stawów?

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Dna moczanowa, znana też jako podagra, to coraz częstsza choroba zapalna stawów, która może znacząco obniżyć komfort życia. Dowiedz się, jakie są przyczyny, objawy i skuteczne metody leczenia, a także jak dieta i styl życia wpływają na stężenie kwasu moczowego we krwi.
dna moczanowa podagra artretyzm kwas moczowy objawy dny moczanowej dieta przy dnie moczanowej leczenie dny stawy zapalenie stawów zdrowie hiperurykemia puryny dieta niskopurynowa produkty zakazane przy dnie choroby stawów
Dna moczanowa – przyczyny, objawy, leczenie i dieta. Jak unikać ataków bólu stawów?
jittawit21
ShutterStock

Dna moczanowa to przewlekła choroba metaboliczna związana z odkładaniem się kryształów kwasu moczowego w stawach. Schorzenie to dotyka głównie mężczyzn po 40. roku życia, jednak może wystąpić także u kobiet i młodszych osób. Pierwsze objawy pojawiają się nagle i są wyjątkowo bolesne. Na szczęście odpowiednia dieta, nawodnienie i leczenie mogą pomóc w kontrolowaniu choroby i zapobieganiu nawrotom.

Czym jest dna moczanowa i jak powstaje?

Dna moczanowa to choroba, której przyczyną jest zbyt wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi, czyli hiperurykemia. Prowadzi to do odkładania się kryształów soli kwasu moczowego w stawach i innych tkankach (ścięgnach, nerkach), co sprzyja stanom zapalnym.

Kwas moczowy powstaje w wyniku metabolizmu puryn, składników organicznych występujących m.in. w mięsie i rybach. Zwykle kwas ten rozpuszcza się we krwi i przechodzi przez nerki do moczu. Zdarza się jednak, że organizm wytwarza go za dużo lub nerki wydalają go za mało.

Do wzrostu stężenia kwasu moczowego przyczynia się również picie w nadmiarze alkoholu, który odwadnia organizm, utrudniając czasowo wydalanie kwasu moczowego przez nerki. Zwiększone stężenie kwasu moczowego we krwi nazywamy hiperurykemią. Nie jest to jeszcze jednoznaczne z chorobą jaką jest dna moczanowa. Bo tylko u co piątej osoby ze zwiększonym stężeniem kwasu moczowego rozwija się dna moczanowa.

Czynniki ryzyka, przyczyny i objawy podagry

Czynnikami sprzyjającymi wystąpieniu podagry (dny moczanowej) mogą być:

Dalszy ciąg materiału pod wideo
  • dieta bogata w puryny;
  • leki zwiększające stężenie kwasu moczowego;
  • picie alkoholu (piwo, alkohole wysokoprocentowe);
  • odwodnienie;
  • duży wysiłek fizyczny;
  • choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nadwaga i otyłość;
  • uraz mechaniczny;
  • zabieg operacyjny;
  • infekcje;
  • uwarunkowania genetycznie.

Najczęściej dna moczanowa dotyka stawu podstawy dużego palca (zwana podagrą). Może jednak dotknąć inne stawy np.: kciuka (chiragra), kręgosłupa (rachidagra), barku (omagra), kolana (gonagra).

Najczęstszymi typowymi objawami dny moczanowej są:

  • ostry ból stawu;
  • zwiększona temperatura w obrębie stawu;
  • obrzęk i zaczerwienienie;
  • ograniczony zakres ruchu w obrębie stawu.

Dieta przy dnie moczanowej – co jeść, a czego unikać?

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę. Może to zmniejszyć wytwarzanie kwasu moczowego i obniżyć ryzyko nawracających, bolesnych napadów dny moczanowej oraz spowolnić uszkodzenia stawów.

Dieta powinna opierać się na produktach o niskiej lub o średniej zawartości puryn. Stężenia kwasu moczowego we krwi nie podwyższają takie produkty jak:

  • warzywa i owoce;
  • produkty pełnoziarniste, takie jak: pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, płatki owsiane górskie, makaron pełnoziarnisty;
  • oleje roślinne np. olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek;
  • orzechy;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • jaja;
  • chude lub półtłuste produkty mleczne, w tym: jogurt, kefir, maślanka, twaróg, mleko;
  • napoje roślinne np. sojowy, owsiany, migdałowy.

Produktami akceptowalnymi są produkty zawierające średnią zawartość puryn. Można je jeść, ale w małych porcjach i ilościach:

  • warzywa: szpinak, kukurydza;
  • grzyby;
  • mięsa: drób, chude mięso czerwone np. wołowina, wieprzowina, jagnięcina;
  • ryby: łosoś, karp, makrela, dorsz, sandacz, mintaj, flądra;
  • czekolada.

Produktami niezalecanymi są produkty z dużą ilością puryn, z których powstają duże ilości kwasu moczowego i najlepiej wykluczyć je z diety. Są to:

  • podroby np. wątróbka, serca, nerki;
  • pasztety;
  • galarety mięsne;
  • mocne wywary z mięs;
  • owoce morza np. krewetki, homary;
  • ryby i przetwory rybne np. szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk;
  • konserwy;
  • drożdże piekarskie;
  • alkohol.

Osoby cierpiące na dnę moczanową powinny pić wodę. Niesłodzona woda jest najzdrowszym z płynów. Woda pomaga wydalić nadmiar kwasu moczowego z moczem. Dlatego w przypadku ataku dny moczanowej warto pić więcej niż 2 litry wody.

Należy unikać słodzonych napojów i alkoholu - mogą one zwiększać stężenie kwasu moczowego we krwi.

Leczenie i zapobieganie nawrotom

Poza dietą, w leczeniu dny moczanowej stosuje się leki przeciwzapalne i obniżające poziom kwasu moczowego. Regularne nawodnienie i aktywność fizyczna pomagają ograniczyć ryzyko nawrotów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link