
Spis treści
Bezglutenowe pieczywo to nie tylko konieczność dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu. Coraz częściej sięgają po nie również osoby dbające o zdrowie, linię i zrównoważoną dietę. Najnowsze badania pokazują, że tradycyjne składniki bezglutenowe można połączyć z białkiem owadzim – konkretnie proszkiem ze świerszczy – tworząc produkt bogatszy w wartości odżywcze i przyjazny środowisku. O tym składniku pieczywa jest coraz głośniej w kontekście nadchodzącej rewolucji w produkcji żywności. Nie bez powodu Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że mąka ze świerszcza domowego jest "bezpieczna dla konsumentów".
Dlaczego świerszcze w pieczywie?
Choć brzmi to nietypowo, białko ze świerszczy może być jednym z najbardziej obiecujących składników żywności w przyszłości. Jest bowiem:
- bogate w pełnowartościowe aminokwasy;
- źródłem witamin z grupy B, żelaza i cynku;
- niskowęglowodanowe;
- przyjazne dla środowiska – produkcja owadów generuje mniej CO₂ niż hodowla zwierząt.
Co ważne, dodatek białka ze świerszczy do chleba nie zmienia jego smaku – pozostaje delikatny, lekko orzechowy, z przyjemną strukturą miękiszu.
Skład, który robi różnicę
Nowe pieczywo bezglutenowe opiera się na naturalnych składnikach roślinnych i funkcjonalnych dodatkach, takich jak:
- mieszanka skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej;
- mąka ryżowa, kukurydziana lub gryczana;
- hydrokoloidy roślinne – np. guma guar lub pektyna cytrusowa;
- olej roślinny;
- cukier, sól, drożdże piekarskie;
- białko ziemniaczane i inulina długołańcuchowa (prebiotyk)
oraz oczywiście 1–3 proc. proszku ze świerszczy.
Wszystkie składniki są bezglutenowe i mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu.
Jak powstaje pieczywo?
Proces produkcji pieczywa obejmuje kilka kluczowych etapów:
- wymieszanie składników suchych w odpowiednich proporcjach;
- dodanie drożdży i komponentów płynnych, w tym oleju i wody;
- wyrabianie ciasta do momentu uzyskania jednolitej konsystencji;
- garowanie i fermentacja;
- wypiek;
- studzenie i pakowanie.
Pieczywo bezglutenowe nowej generacji – dla kogo?
Z pieczywa bezglutenowego nowej generacji będą mogły skorzystać:
- osoby na diecie bezglutenowej;
- osoby szukające wysokobiałkowych produktów roślinnych;
- sportowcy i osoby aktywne fizycznie;
- osoby ograniczające spożycie mięsa;
- konsumenci zainteresowani superfoods i żywnością przyszłości.
Bezglutenowe pieczywo z dodatkiem białka ze świerszczy to innowacja, która może zmienić sposób, w jaki myślimy o chlebie. Jak twierdzą eksperci, takie pieczywo jest zdrowe, funkcjonalne, ekologiczne i smaczne. Idealne dla nowoczesnego konsumenta – zarówno świadomego, jak i ciekawego nowości. To nie jest science-fiction: do Urzędu Patentowego RP został już zgłoszony wynalazek pt. „Pieczywo bezglutenowe wzbogacone białkami niekonwencjonalnymi i sposób otrzymania pieczywa bezglutenowego”.