Ostrzeżenie GIS: bakterie Salmonella na skorupkach jaj. "Nie należy spożywać produktu"

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: na powierzchni skorupek jaj KOKO z chowu ściółkowego, klasy A, średnich M wykryto Salmonella spp. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej, może skutkować zatruciem.
jajka jaka wytłaczanka
Ostrzeżenie GIS: bakterie Salmonella na powierzchni jajek. "Nie należy spożywać produktu"
Shutterstock

GIS ostrzega przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, które niosą za sobą np. ryzyko zatrucia. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto na powierzchni skorupek jaj bakterie Salmonella spp.

Salmonella na powierzchni jajek

Ostrzeżenie GIS dotyczy następującego produktu:

KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M

Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2

Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Kod kreskowy: 5 903427 303134

Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE

Jakie działania podejmują przedsiębiorcy i organy urzędowej kontroli

Jak czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, podmiot Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACPP zweryfikował i ustalił z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne - 2PL02181302 K-2 oraz gdzie zostały rozdystrybuowane.

„Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych” - czytamy.

Ponadto, w ramach dobrej praktyki higienicznej zastosowana zostanie dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego.

Z kolei Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wlkp. prowadzi dalsze działania kontrolne w celu identyfikacji dystrybucji kwestionowanej partii jaj konsumpcyjnych oraz powiadomienia właściwych organów urzędowej kontroli nadzorujących odbiorców tej partii

Zalecenia dla konsumentów

GIS informuje, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link