
Spis treści
GIS ostrzega przed stosowaniem określonych produktów lub ich partii, które niosą za sobą np. ryzyko zatrucia. W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto na powierzchni skorupek jaj bakterie Salmonella spp.
Salmonella na powierzchni jajek
Ostrzeżenie GIS dotyczy następującego produktu:
KOKO Jaja z chowu ściółkowego, klasa A, średnie M
Oznakowanie na powierzchni jaj: 2PL02181302 K-2
Najlepiej spożyć przed: 05.07.2025
Kod kreskowy: 5 903427 303134
Zakład pakowania: Jantex Polska Sp. z o.o., Zielniki 42, 63-000 Środa Wielkopolska, PL 30255916 UE
Jakie działania podejmują przedsiębiorcy i organy urzędowej kontroli
Jak czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego, podmiot Jantex Polska Sp. z o.o. w ramach przyjętego systemu HACPP zweryfikował i ustalił z jakiej fermy pochodziły kwestionowane jaja konsumpcyjne - 2PL02181302 K-2 oraz gdzie zostały rozdystrybuowane.
„Po otrzymaniu informacji, podmiot poinformował odbiorców kwestionowanej partii o zaistniałej sytuacji oraz wstrzymał wprowadzanie do obrotu jaj konsumpcyjnych pochodzących z ww. fermy do chwili otrzymania wyników badań laboratoryjnych” - czytamy.
Ponadto, w ramach dobrej praktyki higienicznej zastosowana zostanie dodatkowa dezynfekcja zakładu i całego sprzętu produkcyjnego.
Z kolei Powiatowy Lekarz Weterynarii w Środzie Wlkp. prowadzi dalsze działania kontrolne w celu identyfikacji dystrybucji kwestionowanej partii jaj konsumpcyjnych oraz powiadomienia właściwych organów urzędowej kontroli nadzorujących odbiorców tej partii
Zalecenia dla konsumentów
GIS informuje, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.