
Szokujące wyniki badań. "Wieczne chemikalia" w europejskiej żywności zbożowej
"Wieczne chemikalia" używane są do produkcji opakowań żywności, odzieży nieprzemakalnej, kosmetyków czy pian gaśniczych. Tymczasem okazuje się, że produkty zbożowe spożywane codziennie przez miliony Europejczyków mogą zawierać niepokojąco wysokie ilości kwasu trifluorooctowego (TFA). Ostrzega przed tym najnowszy raport Pesticide Action Network Europe (PAN), opublikowany w grudniu. To pierwsze badanie na tak szeroką skalę, obejmujące żywność dostępną na rynku całej Unii Europejskiej.
05 grudnia 2025, 11:21

Jak substancje chemiczne wpływają na zdrowie dzieci? Niepokojące obserwacje naukowców
Wzrost zachorowalnoścci na raka u dzieci, zwiększona częstość występowania wad wrodzonych u mężczyzn, zaburzenia neurorozwojowe u dzieci, wzrost częstości występowania astmy u dzieci. Czy te i inne schorzenia mogą mieć związek z chemikaliami i produktami chemicznymi? Naukowcy starają się odpowiedzieć na to pytanie.
09 stycznia 2025, 11:23
