Jedząc te grzyby, pomożesz swojej wątrobie. Mają też inne wspaniałe właściwości

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Grzyby, które od tycięcy lat stosowane są w kuchni i medycynie azjatyckiej, mają wiele prozdrowotnych właściwości. Teraz naukowcy informują, że grzyb shiitake hamuje postęp włóknienia wątroby, i to na dwa sposoby.   
Shiitake (po polsku: twardnik japoński) to gatunek grzyba od tysięcy lat stosowany w kuchni i medycynie krajów Azji Wschodniej
Shiitake (po polsku: twardnik japoński) to gatunek grzyba od tysięcy lat stosowany w kuchni i medycynie krajów Azji Wschodniej
Shutterstock

Przewlekłe działanie szkodliwych czynników na wątrobę może prowadzić do stanu zapalnego, który powoduje włóknienie tego narządu. Proces włóknienia przyspiesza, gdy uaktywniają się komórki gwiaździste, co często prowadzi do marskości lub raka wątroby - w obu przypadkach stanowi to śmiertelne niebezpieczeństwo.

Jak zahamować włóknienie wątroby?

Ponieważ nie ma skutecznych leków na marskość wątroby, hamowanie aktywacji komórek gwiaździstych jest uważane za skuteczny sposób kontrolowania postępu włóknienia wątroby.

"Szacuje się, że jedna na 3-4 osoby na świecie cierpi na stłuszczeniową chorobę wątroby, w której dochodzi do nieprawidłowego gromadzenia się lipidów, co jest prekursorem włóknienia. Dlatego ważne jest zapobieganie postępowi włóknienia wątroby na wczesnym etapie" — podkreślił dr Hayato Urushima, adiunkt Graduate School of Medicine na Osaka Metropolitan University.

Nadzieja w grzybach shiitake

Zespół Urushimy zbadał, w jaki sposób AHCC (standaryzowany ekstrakt z hodowanej grzybni Lentinula edodes), chroni wątrobę. Shiitake - po polsku: twardnik japoński - to gatunek grzyba od tysięcy lat stosowany w kuchni i medycynie krajów Azji Wschodniej. Współczesne badania potwierdziły jego właściwości przeciwnowotworowe, zdolność do obniżania poziom cholesterolu i ochronne działanie na wątrobę. Shiitake wykazuje też działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Jak wskazują wyniki badań na myszach, AHCC wydaje się działać na dwóch ścieżkach, które prowadzą do zahamowania włóknienia wątroby, co może zapobiec marskości tego narządu.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Za pośrednictwem kanału TLR2 (białko receptora typu Toll), AHCC indukował cytoglobinę, która zmniejszała poziom reaktywnych form tlenu. Natomiast za pośrednictwem kanału TLR4 suplement tłumił ekspresję kolagenu w wątrobie myszy.

"Naszym celem jest przeprowadzenie badań klinicznych w celu potwierdzenia skuteczności AHCC u pacjentów z włóknieniem wątroby, aby zbudować bardziej wiarygodne dowody naukowe" - podkreślił dr Urushima.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link