Używasz maku do wyrobu świątecznych ciast i potraw? Pamiętaj o tych zasadach!

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Używasz maku do wyrobu świątecznych ciast i potraw? Pamiętaj o tych zasadach! Przepisy prawa żywnościowego określają dopuszczalne poziomy alkaloidów opium w maku, które są wyższe dla przetwórstwa przemysłowego, a niższe dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.
ciasto z makiem
Używasz maku do wyrobu świątecznych ciast i potraw? Pamiętaj o tych zasadach!
Shutterstock

Główny Inspektorat Sanitarny przypomina o zasadach bezpieczeństwa dotyczących maku używanego w gospodarstwach domowych do wyrobu świątecznych ciast i potraw.

Używasz maku do wyrobu świątecznych ciast i potraw? Pamiętaj o tych zasadach!

W sklepie, przy wyborze maku, który ma zostać użyty przy wyrobie ciast oraz innych potraw świątecznych, warto zwracać uwagę na kilka ważnych elementów. Po pierwsze, należy zwrócić uwagę na to, czy jest on przeznaczony wyłącznie do spożycia przez indywidualnych konsumentów. Po drugie, powinien pochodzić od sprawdzonych sprzedawców. Po trzecie, warto zwrócić uwagę na jego opakowanie. Powinien być dostępny w szczelnym, oryginalnym opakowaniu jednostkowym, które zawiera wymagane przepisami prawa oznakowanie ( w tym: nazwę produktu, datę trwałości oraz informację o kraju pochodzenia). W przypadku, gdy mak sprzedawany jest w opakowaniu zbiorczym lub na wagę, należy upewnić się u sprzedającego co do przeznaczenia i źródła pochodzenia maku.

Przedświąteczna akcja kontrolna Państwowej Inspekcji Sanitarnej

W komunikacie umieszczonym na stronie GIS poinformowano o tym, że Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi przedświąteczną akcję kontrolną. Kontrole te mają na celu zweryfikowanie, czy mak w opakowaniach zbiorczych dostępny w miejscach obrotu detalicznego, np. na bazarach, w supermarketach, spełnia wymagania dla maku przeznaczonego dla indywidualnych konsumentów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link