-
Pyszne, oczyszczające, zielone smoothie. Zrobisz je zaledwie z trzech składników!
18 kwietnia 2025, 06:30Lubisz szybkie, odświeżające przekąski, które na dodatek są bombą witaminową? To zielone smoothie pokochasz od pierwszego łyku. Nie tylko świetnie smakuje i syci, ale też działa oczyszczająco, wspomaga trawienie i daje porządny zastrzyk energii – a wszystko to z zaledwie trzech prostych składników, które być może masz już w swojej kuchni!
-
Tradycyjnie i zdrowo. Oto przepis na wyjątkowy, niskotłuszczowy żurek na Wielkanoc
16 kwietnia 2025, 11:50Wielkanoc bez żurku? Trudno to sobie wyobrazić. Ale co zrobić w przypadku, jeśli chcesz cieszyć się jego smakiem bez nadmiaru kalorii, tłustej kiełbasy i śmietany? Mamy na to sposób! Ten dietetyczny żurek zachowuje całą esencję tradycyjnego smaku, a przy tym jest lżejszy, zdrowszy i idealny na Wielkanoc! Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować wielkanocną klasykę w wersji fit!
-
Brownie z czerwonej fasoli – przepis na pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe na Wielkanoc
16 kwietnia 2025, 10:45Brownie z czerwonej fasoli nie zawiera mąki ani cukru, a na dodatek jest wilgotne i czekoladowe. Słowem - przepyszne. Brownie jest idealne na zdrowy deser lub przekąskę. Przedstawiamy sprawdzony przepis na ciasto, które znika w mgnieniu oka!
-
Pomysły na potrawy wielkanocne w stylu keto
15 kwietnia 2025, 12:14Święta wielkanocne w stylu keto mogą być pyszne i sycące. W wielu przypadkach wystarczy zaledwie kilka prostych zmian w tradycyjnych przepisach. W wersji keto da się przygotować praktycznie wszystko – od sałatek i mięs po ciasta i desery.
-
Jak wybrać dojrzałe awokado? Ten prosty trik zawsze się sprawdza
03 marca 2025, 08:25Awokado to owoc, który zdobywa coraz większą popularność. Coraz częściej dodajemy je do sałatek, smacznych kanapkowych past oraz koktajli. Wybór dojrzałego owocu nie należy jednak do najłatwiejszych. Jak rozpoznać to idealne? Pomoże ten jeden prosty trik, który zawsze się sprawdza.
-
Brownie bez grama mąki. Bardzo dietetyczne a tak samo smaczne
01 marca 2025, 08:08Brownie to ciasto, które od ładnych kilku lat cieszy się ogromnym powodzeniem. Zazwyczaj robi się je z wykorzystaniem mąki, ale istnieje wersja, w której nie ma jej ani grama. Co w takim razie jest podstawowym składnikiem tej wersji brownie? Możecie być nieco zaskoczeni.
-
Szybka sałatka z serka wiejskiego od siostry Anastazji. Dobra nie tylko na śniadanie
23 lutego 2025, 07:39Przepisy siostry Anastazji od lat cieszą się ogromną popularnością. Choć wielu osobom proponowane przez nią potrawy kojarzą się głównie z tradycyjną kuchnią, w której nie liczy się kalorii, można znaleźć również przepisy na dietetyczne dania. Ta sałatka z pewnością do nich należy.
-
Fit pieczone faworki. Mają mniej kalorii niż tradycyjne, a smak niezrównany!
19 lutego 2025, 07:00Zbliża się tłusty czwartek. Czy można "odchudzić" przepis na tradycyjne faworki, by były mniej kaloryczne, ale nadal pyszne? Tak, wystarczy zmienić jedna rzecz - zamiast smażyć je w głęboki tłuszczu, upieczemy je w piekarniku. Podajemy przepis na pieczone faworki.
-
Królowa ziół - warto ją jeść zwłaszcza pod koniec zimy. Zrób z niej pesto
15 lutego 2025, 11:12Nazywana jest królową ziół. Nic dziwnego, bo zwłaszcza w Polsce dodaje się ją do wielu potraw - zup, kasz, mięs czy owoców morza. Ma wiele składników odżywczych i prozdrowotne właściwości. Natka pietruszki nie tylko poprawia trawienie. Warto posypać nią dania, ale też zrobić z niej smaczne pesto.
-
Bakłażan pod pierzynką od Ewy Wachowicz. To warzywo jest nazywane gruszką miłości!
14 lutego 2025, 14:01Bakłażany to wyjątkowe warzywa. Można z nich przygotować przepyszne potrawy. Słyną ze swoich właściwości odżywczym. Nie bez powodu bywają nazywane gruszką miłości. Z okazji walentynek - i nie tylko - proponujemy smakowite danie z bakłażanów. Tak przygotowuje je znakomita znawczyni kuchni, Ewa Wachowicz.
-
W PRL-u królowały na stołach, teraz wracają do łask. Mają dużo białka i witamin
13 lutego 2025, 10:26W PRL były prawdziwym rarytasem, który dosyć często gościł na stołach. Były tanie i można je było dosyć łatwo kupić w czasach niedoborów. Dziś wracają do łask. Dobrze, bo mają bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin.
-
Smalec z fasoli. Zdrowa alternatywa i kanapkowy hit
09 lutego 2025, 08:19Smalec z fasoli to od kilku lat kanapkowy hit. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny oraz tłusty od oryginału. Będzie smakował nie tylko tym, którzy nie jedzą mięsa, ale każdemu, kto lubi aromatyczne i wyraziste w smaku pasty. Jak go zrobić?
-
Pieczone pączki mają o połowę mniej kalorii. Przepis krok po kroku
08 lutego 2025, 09:20Pączki to obok faworków i oponek słodki przysmak, którym zajadamy się szczególnie w karnawale. Internet pełny jest przepisów na tę słodkość, ale zazwyczaj w smażonej i bardzo kalorycznej wersji. Dobra wiadomość jest taka, że pączki można upiec. Jak to zrobić?
-
Nie przepadasz za oliwą? Oto idealne składniki na lekkie sosy do sałatek
05 lutego 2025, 07:14Wiele sosów do sałatek bazuje na oliwie z oliwek. Nie każdy jednak za nią przepada. Czy można stworzyć lekki i mało kaloryczny sos do sałatki na bazie innych składników? Oto kilka alternatywnych propozycji.
-
Ten koktajl pokochają miłośnicy chałwy. Pity regularnie pomoże zgubić kilogramy
31 stycznia 2025, 14:11Ten koktajl przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom chałwy. Na diecie lepiej po nią nie sięgać, bo zawiera dużo cukru. Istnieje jednak pewna zdrowa i pomocna w odchudzaniu alternatywa. Mowa o koktajlu chałwowym. Pity regularnie pomoże zgubić zbędne kilogramy. Jak go zrobić?