
Ma więcej witaminy C niż cytryna. To naturalny eliksir na wzmocnienie organizmu
Ta niepozorna roślina o jaskrawoczerwonych owocach to prawdziwy skarb natury – pod względem zawartości witaminy C bije na głowę cytrusy i większość popularnych warzyw. Na co pomaga picie dzikiej róży? Dlaczego dzika róża to mistrzyni odporności?
21 sierpnia 2025, 12:47

Jak bardzo nasze zdrowie zależy od właściwej flory jelitowej, dlaczego i jak karmić bakterie jelitowe
Uważa się, że flora jelitowa jest powiązana z wieloma schorzeniami, takimi jak choroby serca, stany zapalne, alergie pokarmowe i otyłość. Dlatego zdrowe jelita mają chronić przed wieloma dolegliwościami.
21 sierpnia 2025, 07:07

To prawdziwa bomba witaminowa. Wzmacnia serce i kości, utrzymuje cukier pod kontrolą
Choć na pierwszy rzut oka wyglądają niepozornie te owoce to prawdziwe skarby natury. Kryją w sobie bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów, które wspierają serce, mózg, kości i odporność. A dzięki niskiej zawartości cukru i wysokiej dawce błonnika uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców. Na co jeszcze dobre są jeżyny?
18 sierpnia 2025, 17:24

Ten owoc wspiera serce, mózg i odporność, ale przygotowanie go do konsumpcji może narazić nas na spore koszty. Tak, to granat
Być może to nie soczysty, czerwony kolor błyszczących pestek czyni granat tak wyjątkowym. Być może to nie chrupkość, którą czuć, gdy się je gryzie. Być może to nie smak, który czasem jest słodki a czasem kwaśny. Być może tak cenimy granat, ponieważ czujemy, że ktoś walczył o każde ziarenko. I w najlepszym razie potem mozolnie posprzątał kuchnię a w najgorszym musiał ją pomalować.
15 sierpnia 2025, 08:28

Polska firma Biowen zmienia rynek suplementów. Stawia na czysty skład i edukację konsumentów
Polski rynek suplementów diety rośnie w szybkim tempie, ale wraz z nim rośnie też sceptycyzm konsumentów. Marka Biowen udowadnia, że w tej branży można odnieść sukces dzięki transparentności, czystemu składowi i edukacji. W 2024 roku podwoiła przychody i rozpoczęła kampanię #PatrzNaSkład, która ma pomóc Polakom w świadomej suplementacji.
12 sierpnia 2025, 14:47

Jeść połowę - to nowa kultura dietetyczna. Czy poprawi ona zdrowie, a może tylko samopoczucie
Hasła takie jak: „Nie jesteś głodny, tylko znudzony” albo „Nie jedz emocjami”. Wszystko wydaje się czyste, kontrolowane, niemal duchowe. Mantry zamiast kalkulatorów kalorii. Bo szczupłe nastawienie głosi: nie potrzebujesz diety, potrzebujesz dyscypliny. Możesz jeść wszystko, ale tylko wtedy, gdy twoje ciało naprawdę tego potrzebuje. Czy to wszystko ma sens?
09 sierpnia 2025, 03:38

Dna moczanowa – jakie ma objawy? Te produkty nasilają ataki bólu stawów
Dna moczanowa to choroba, która może zaczynać się niewinnie – od bólu jednego stawu. Jak dieta wpływa na ataki bólu stawów i jak zapobiegać ich nawrotom?
08 sierpnia 2025, 06:30

Jak gorąca kąpiel wpływa na organizm? Wyzwala szereg reakcji fizjologicznych
Dla wielu osób gorąca kąpiel to synonim domowego SPA. Nierzadko towarzyszy jej świeczka, olejek eteryczny, ulubiona muzyka. Traktowana bywa jak idealny "reset" po ciężkim dniu. Czy wiesz jednak, że za tymi kilkunastoma minutami spędzonymi w wannie stoi zaskakująco dużo reakcji fizjologicznych? Na co pomaga gorąca kąpiel? Sprawdź!
07 sierpnia 2025, 15:46

Szybki spacer codziennie przez 15 minut może wydłużyć życie – potwierdza nowe badanie
Już krótki, szybki marsz każdego dnia może obniżyć ryzyko zgonu nawet o 20%. Najnowsze badania pokazują, że tempo chodzenia ma większe znaczenie niż liczba kroków – szczególnie w walce z chorobami serca.
07 sierpnia 2025, 07:51

Ultraprzetworzona żywność szkodzi mózgowi i psychice. Ekspertka ostrzega przed skutkami UPF
Coraz więcej badań wskazuje, że żywność ultraprzetworzona (UPF – ultra-processed food) może nie tylko prowadzić do otyłości, ale także pogarszać kondycję psychiczną i jakość snu. Dietetyczka Małgorzata Słoma-Krześlak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego ostrzega, że UPF wpływa na mózg, wywołując m.in. stany lękowe i depresję.
04 sierpnia 2025, 07:09

Dlaczego warto codziennie pić kefir? Naturalne wsparcie dla jelit, odporności i skóry
Kefir to fermentowany napój mleczny o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Wspomaga odporność, reguluje trawienie, działa przeciwzapalnie i korzystnie wpływa na skórę. Dowiedz się, dlaczego warto pić kefir codziennie i jak wybrać najlepszy produkt.
02 sierpnia 2025, 07:00

Strefa Zdrowia podczas Pol'and'Rock Festival. Bezpłatne badania w rytmie rocka!
Na Pol'and'Rock Festival odwiedź Strefę Zdrowia. Ministerstwo Zdrowia zaprasza: zadbaj o zdrowie w rytm muzyki rockowej!
31 lipca 2025, 07:56

Dlaczego warto jeść ryby? Właściwości zdrowotne, witaminy i bezpieczne gatunki
Ryby to skarbnica cennych składników odżywczych, zwłaszcza kwasów omega-3, witamin A, D oraz łatwo przyswajalnego białka. W artykule wyjaśniamy, dlaczego warto je jeść regularnie, jakie gatunki wybierać i jak je przygotowywać, aby wspierały zdrowie i odporność.
30 lipca 2025, 11:13

Starzenie można spowolnić, a nawet częściowo odwrócić – przełomowy raport naukowców z Polski i USA
Starzenie to nie tylko upływ czasu, ale biologiczny proces, który można modyfikować – wynika z nowego raportu zespołu dr. Piotra Chmielewskiego z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Naukowcy wskazują, że eliminacja tzw. komórek senescentnych, aktywność fizyczna, zdrowa dieta i sen mogą realnie spowolnić starzenie i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych.
29 lipca 2025, 13:47

Spanie przy otwartym oknie. Czy jest zdrowe?
Czy można spać przy otwartym oknie? Czy spanie przy otwartym oknie jest zdrowe? Niektórzy nie wyobrażają sobie snu bez świeżego powietrza wpadającego przez uchylone okno. Inni z kolei wolą szczelnie zamknięte wnętrze. Czy nocny chłód pomaga nam się lepiej zregenerować czy naraża na wyziębienie, problemy z alergią i zatokami? Odpowiedź nie jest jednoznaczna.
29 lipca 2025, 11:27