
                    Ukryte zagrożenie: pestycydy w jedzeniu i środowisku
                
                
                    Coraz większe użycie pestycydów w rolnictwie wpływa nie tylko na środowisko, ale i nasze zdrowie. Dowiedz się, jak toksyczne związki chemiczne obecne w żywności mogą powodować raka, bezpłodność, cukrzycę czy choroby neurologiczne – nawet jeśli nie masz z rolnictwem nic wspólnego.
                
                
                    
                    30 lipca 2025, 15:22
                
            
        
                    Naukowcy przeanalizowali próbki nasienia. Wyniki badań są alarmujące
                
                
                    W 70 proc. badanych próbek ludzkiego płynu pęcherzykowego i w ponad 50 proc. próbek nasienia naukowcy znaleźli drobinki mikroplastiku. Mikroplastik może powodować negatywne skutki dla zdrowia choć te nie są jeszcze do końca znane.
                
                
                    
                    22 lipca 2025, 15:05
                
            
        