Skutecznie opóźnia starzenie. W Azji króluje od 1,5 tysiąca lat, ale w Polsce wciąż jest mało znana

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Kapusta odgrywa ważną rolę w kuchni polskiej – jest bazą surówek, kluczowym składnikiem bigosu oraz świetnym dodatkiem do gołąbków. W kuchni azjatyckiej także cieszy się popularnością, choć tam – zamiast białej - częściej spotkamy kapustę pak choi. Co to za warzywo i czy warto po nie sięgnąć?
pak choi kuchnia azjatycka kapusta gotowanie potrawa
W Azji króluje od 1,5 tysiąca lat. Opóźnia starzenie, ale w Polsce wciąż jest mało znana
shutterstock

Dietetycy od lat podkreślają, że odpowiednia ilość warzyw i owoców w diecie przyczynia się do poprawy zdrowia i zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia należy spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie.

Niestety, wciąż wiele osób ma trudności z osiągnięciem takiego wyniku. Warto jednak eksperymentować i sięgać po mniej znane, a niezwykle cenne warzywa. Jednym z nich jest pak choi – prawdziwy azjatycki superfood!

Czym jest pak choi? Jakie ma właściwości zdrowotne?

Jeśli natknąłeś się w sklepie na warzywo przypominające połączenie pora, kopru włoskiego i kapusty, prawdopodobnie było to pak choi, czyli chińska odmiana kapusty. Roślina znana jest od ponad 1500 lat i uprawiana głównie w Chinach, Azji Południowo-Wschodniej i niektórych rejonach Europy. W smaku jest świeża i chrupiąca, z subtelną nutą goryczki.

Kapusta pak choi zawiera dużą ilość witaminy A, która działa jako antyoksydant, wspiera wzrok i poprawia kondycję skóry. Obecna w kapuście witamina C wzmacnia odporność, a witamina K krzepliwość krwi i zdrowie kości. Pak choi wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Ponadto, kapusta ta dostarcza ważnych minerałów, takich jak magnez (wspomagający pracę serca, układu nerwowego i mięśni), selen (działający antynowotworowo) oraz wapń (wzmacniający kości i zęby).

Na dodatek, pak choi jest niskokaloryczna, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co sprawia, że mogą ją spożywać osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Zawarty w niej błonnik wspomaga z kolei trawienie, reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i wspiera mikroflorę jelitową.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak przyrządzać pak choi?

Pak choi doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej. Można ją gotować, smażyć, piec, a także spożywać na surowo. Świetnie sprawdza się jako dodatek do orientalnych zup, potrawek oraz dań mięsnych i rybnych. Dobrze smakuje zarówno z ryżem, jak i makaronem. Można ją także wykorzystać w technice stir-fry, czyli krótkiego smażenia na wysokiej temperaturze w woku. Co więcej, kapusta pak choi doskonale pasuje do dań wegetariańskich i wegańskich, np. w połączeniu z tofu.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link