Najlepszy naturalny syrop na kaszel! Wszystko, co potrzebne, zawsze masz w domu i zrobisz go w mig

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Syrop z cebuli to znany od lat domowy środek na kaszel i przeziębienie. Przygotowywany jest od dawna w polskich domach. Można go zrobić szybko i nie trzeba chodzić do apteki, by opanować kaszel. Ma fantastyczne działanie przeciwzapalne. Co ważne, syrop z cebuli mogą bez żadnego ryzyka pić kobiety w ciąży i dzieci powyżej pierwszego roku życia.
Syropem z cebuli leczyły nas nasze babcie i mamy
Syropem z cebuli leczyły nas nasze babcie i mamy
shutterstock

Cebula to warzywo od wieków cenione w medycynie naturalnej. Zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin. To m.in. witaminy A, C, E i z grupy B oraz selen, magnez, fosfor, chrom i żelazo. Dzięki tym składnikom cebula wspiera układ odpornościowy w walce z infekcjami. Cebula jest też dobrym źródłem błonnika, fruktanów i inuliny, dzięki czemu dobroczynnie działa na naszą mikrobiotę. Jest nawet polskie przysłowie, które mówi o cebuli. Brzmi ono: "Cebula w bólu utula". 

Jaki jeszcze właściwości prozdrowotne ma cebula?

Cebula zawiera bogactwo składników aktywnych. To m.in. związki fenolowe, flawonoidy oraz antocyjany, które odpowiadają za zwalczanie drobnoustrojów i bakterii, działają przeciwzapalnie, oczyszczająco.

Syrop z cebuli - kiedy go stosować?

Syrop z cebuli podaje się podczas przeziębienia i profilaktycznie, gdy następuje okres zwiększonej zachorowalności na infekcje dróg oddechowych. Jest skuteczny w zwalczaniu stanów zapalnych i podrażnień gardła, chrypki oraz kataru o podłożu bakteryjnym. Syrop z cebuli sprawdzi się zarówno jako lek na kaszel mokry jak i na kaszel suchy. Mówi się, że syrop z cebuli także m.in. oczyszcza organizm, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom tzw. złego cholesterolu. 

Jak przygotować syrop z cebuli?

Składniki: 2, 3 większe, soczyste cebule i cukier. Zamiast cukru możemy też użyć naturalny miód. Przygotowanie. Cebule obieramy i siekamy. Możemy ją też zetrzeć na tarce. Tak przygotowana cebulę wkładamy do słoika. Postępujemy tak - warstwa cebuli, warstwa cukru (lub miodu). Na wierzchu powinna być warstwa cukru. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy na ok. 4 godziny. Potem syrop odcedzamy i wstawiamy do lodówki. Powinniśmy go zużyć w ciągu kilku dni.

Jak stosować syrop z cebuli?

Przeziębionym dzieciom podajemy trzy razy dziennie po jednej łyżeczce syropu z cebuli. Dorosłym - trzy razy dziennie po dwie łyżki.  

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link