Najlepszy sposób na suplementację witaminy D. Podpowiadamy, jak uniknąć błędów

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Wiadomo, że tam, gdzie jest mało słońca, tam ludzie cierpią na niedobory witaminy D. Tak jest właśnie w Polsce. Szacuje się, że nawet 90. proc. Polaków ma niedobory witaminy D. Trzeba ją więc suplementować. Jak się do tego zabrać i jakich błędów unikać?    
Kobieta przyjmująca witaminy
Jak rozsądnie suplementować witaminę D?
Shutterstock

Zanim zaczniemy suplementację witaminy D, dobrze jest zrobić badania. Pokażą one, jakie mamy niedobory. Nie ma bowiem uniwersalnej dawki. To ile witaminy D powinno się przyjmować, zależy od wieku i wagi ciała. Można jednak przyjąć pewne ogólne założenia. 

Do czego potrzebna jest witamina D?

Nasz organizm potrafi wytwarzać witaminę D pod wpływem światła słonecznego. W  Polsce optymalne warunki do syntezy witaminy D występują od maja do września. Suplementacja diety witaminą D jesienią i zimą jest więc wskazana.   

Witamina D jest niezbędna dla organizmu ludzkiego z wielu powodów. Witamina D ułatwia wchłanianie jonów wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego przez co reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową oraz korzystnie wpływa na stan zębów i kości, czyli zapobiega krzywicy u dzieci i osteoporozie u osób starszych.

Witamina D zapobiega też m.in. chorobom neurodegeneracyjnym, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typy 1 oraz łagodzi objawy cukrzycy typu 2, gdyż zwiększa wydzielanie insuliny oraz stymuluje układ odpornościowy. 

Naturalne źródła

Naturalne źródła witaminy D to m.in. tłuste ryby - węgorz, łosoś, śledź, makrela oraz nabiał - jajka, sery, mleka. Kłopot w tym, że nie zjemy ich tyle, by zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witaminy D. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak informuje PAN, naukowo udowodniono, że nawet zbilansowana i zróżnicowana dieta nie jest w stanie zapewnić całkowitej dziennej dawki zapotrzebowania organizmu na witaminę D, gdyż jej głównym źródłem jest synteza skórna w kontakcie z promieniowaniem UV. 

Jak suplementować witaminę D?

Najlepiej zbadać poziom tej witaminy w organizmie. Skierowanie wystawia lekarz endokrynolog i on analizuje wyniki. Przyjmuje się jednak, że dzienną dawkę dobiera się na podstawie masy ciała - jeśli ważysz do 75 kg, przyjmuj codziennie w okresie jesienno-zimowym 2000 jednostek, a jeśli więcej - maksymalnie 4000 jednostek.

 

Poleca się suplementację witaminy D w towarzystwie witaminy K2. Nigdy nie przyjmujemy witaminy D na pusty żołądek. Suplementujemy witaminę D w ciągu dnia, nigdy przed snem, bo ma ona działanie pobudzające energię, a tego na noc nam nie trzeba.    

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.