Kwasy omega-3 mogą chronić dzieci przed krótkowzrocznością – nowe badanie

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Coraz więcej dzieci na świecie cierpi na krótkowzroczność, a prognozy mówią, że do 2050 roku problem będzie dotyczył połowy ludzkości. Najnowsze badanie z Hongkongu sugeruje, że dieta bogata w kwasy omega-3 może wspierać zdrowie oczu i spowalniać rozwój wady wzroku.
dziecko wzrok okulary krótkowzroczność u dzieci kwasy omega-3 a wzrok zdrowie oczu dieta dzieci profilaktyka wad wzroku zdrowe odżywianie badania naukowe
Kwasy omega-3 mogą chronić dzieci przed krótkowzrocznością – nowe badanie
Shutterstock

Globalna częstość występowania krótkowzroczności rośnie, szczególnie w Azji Wschodniej. Przewiduje się, że do 2050 r. około połowa światowej populacji będzie dotknięta tą chorobą.

Ważne badanie rozwoju krótkowzroczności u dzieci

Na łamach czasopisma „British Journal of Ophthalmology” naukowcy z The Chinese University of Hong Kong przeanalizowali dane dotyczące wzroku ponad tysiąca chińskich dzieci w wieku 6–8 lat. Dodatkowo oceniali sposób odżywiania się uczestników, bazując na specjalnie przygotowanych kwestionariuszach żywieniowych, obejmujących 280 produktów podzielonych na 10 grup: pieczywo i inne produkty zbożowe, warzywa i rośliny strączkowe, owoce, mięso, ryby, jaja, mleko i produkty mleczne, napoje, zupy oraz przekąski i tłuszcze.

W badaniu uwzględniono również inne czynniki o udowodnionym wpływie na rozwój krótkowzroczności: czas spędzany na świeżym powietrzu, na czytaniu i pisaniu, przed ekranami oraz obecność krótkowzroczności u rodziców.

Kwasy omega-3 a krótsza gałka oczna i lepsze widzenie

Ostatecznie autorzy stwierdzili, że ok. 27,5 proc. dzieci miało krótkowzroczność (miopię). A im wyższe było spożycie kwasów omega-3, tym korzystniejsze parametry narządu wzroku, takie jak krótsza długość osiowa gałki ocznej i lepsze skupianie światła na siatkówce. Z kolei u dzieci z najwyższym spożyciem tłuszczów nasyconych parametry te były najgorsze. Inne składniki diety nie wykazały istotnych powiązań z krótkowzrocznością.

Zdaniem autorów ochronne działanie kwasów omega-3 na wzrok może wynikać z tego, że poprawiają one przepływ krwi w naczyniówce - warstwie oka odpowiedzialnej za dostarczanie tlenu i substancji odżywczych. To z kolei może zmniejszać niedotlenienie twardówki, uważane za jeden z czynników rozwoju krótkowzroczności.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

- Nasze badanie sugeruje, że kwasy omega-3 mogą być potencjalnym czynnikiem ochronnym w rozwoju krótkowzroczności u dzieci - podsumowali naukowcy.

Dlaczego badanie ma znaczenie, ale i ograniczenia

Naukowcy podkreślili, że badanie rozwoju krótkowzroczności u dzieci miało charakter obserwacyjny i nie pozwala na ustalenie związku przyczynowo-skutkowego.

Przypomnieli również, że w Hongkongu częstość występowania krótkowzroczności należy do najwyższych na świecie, co może ograniczać możliwość uogólnienia wyników na inne populacje.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link