
Spis treści
Coraz więcej młodych osób cierpi na choroby jelit. Problem dotyczy nie tylko Polski, bo trend wzrostowy widać zarówno w krajach Unii Europejskiej jak i w USA, Azji, a także w Ameryce Południowej. Eksperci podejrzewają, co wpływa na wzrost zachorowań.
100 tysięcy Polaków cierpi na nieswoiste choroby zapalne jelit
Nieswoiste choroby zapalne jelit to grupa chorób przewlekłych, które wymagają nie tylko leczenia, lecz także istotnych zmian w dotychczasowej diecie. Do najpopularniejszych należą:
- choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C)
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG).
Są to choroby autoimmunologiczne, cechujące się okresami wznowy i remisji. Coraz częściej diagnozowane są one u młodych osób z krajów rozwiniętych. W Polsce na w/w choroby jelit cierpi co najmniej 100 tysięcy osób, głównie w wieku 15-40 lat.
Biegunka, ból brzucha, utrata wagi. Na te objawy zwróć uwagę
W schorzeniach autoimmunologicznych układ odpornościowy sam atakuje własne komórki, wywołując stan zapalny. Objawy bywają dla wielu osób wstydliwe, dlatego część osób do lekarza trafia dopiero wtedy, gdy dolegliwości są bardzo dotkliwe. Do typowych objawów chorób jelit należą:
- biegunka, zmiana konsystencji stolca,
- utrata masy ciała,
- mniejszy apetyt,
- ból, wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu,
- zmiana rytmu wypróżnień,
- osłabienie.
Te produkty zwiększają ryzyko problemów z jelitami
Eksperci wskazują, że gwałtowny wzrost zachorowań może być związany ze zmianami w stylu życia — w szczególności ze spożyciem dużej ilości wysokoprzetworzonej żywności i dodatków do żywności, które mogą negatywnie wpływać na mikrobiotę jelitową.
Substancje takie jak emulgatory, zagęstniki czy stabilizatory (np. stosowane w produktach „light”, „high-protein”, „no added sugar”) mogą przyczyniać się do rozwoju chorób jelit.
O tym, co może wpływać na problemy z jelitami mówiła na wtorkowej konferencji prasowej Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia, zorganizowanej w ramach cyklu „Spotkanie z Ekspertem”, prof. Grażyna Rydzewska-Wyszkowska, kierownik Kliniki Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala MSWiA w Warszawie. Jak zaznaczyła, za wzrost zachorowań może odpowiadać zmiana stylu życia i dieta oparta na produktach wysokoprzetworzonych.
U osób genetycznie predysponowanych do wystąpienia chorób może to uruchamiać nieprawidłową reakcję układu odpornościowego, a w efekcie także rozwój choroby autoimmunologicznej.



