Choroby jelit coraz częstsze u młodych osób. Alarmujące dane

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Nieswoiste choroby zapalne jelit coraz częściej diagnozowane są u młodych osób, ponad 70% rozpoznań dotyczy osób przed 35. rokiem życia. Problem widać nie tylko w Polsce. Eksperci podejrzewają, co może za tym stać, wymieniają też alarmujące objawy.
Choroby jelit coraz częstsze u młodych osób. Alarmujące dane
Choroby jelit coraz częstsze u młodych osób. Alarmujące dane
Shutterstock

Coraz więcej młodych osób cierpi na choroby jelit. Problem dotyczy nie tylko Polski, bo trend wzrostowy widać zarówno w krajach Unii Europejskiej jak i w USA, Azji, a także w Ameryce Południowej. Eksperci podejrzewają, co wpływa na wzrost zachorowań.

100 tysięcy Polaków cierpi na nieswoiste choroby zapalne jelit

Nieswoiste choroby zapalne jelit to grupa chorób przewlekłych, które wymagają nie tylko leczenia, lecz także istotnych zmian w dotychczasowej diecie. Do najpopularniejszych należą:

  • choroba Leśniowskiego-Crohna (ChL-C)
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG).

Są to choroby autoimmunologiczne, cechujące się okresami wznowy i remisji. Coraz częściej diagnozowane są one u młodych osób z krajów rozwiniętych. W Polsce na w/w choroby jelit cierpi co najmniej 100 tysięcy osób, głównie w wieku 15-40 lat.

Biegunka, ból brzucha, utrata wagi. Na te objawy zwróć uwagę

W schorzeniach autoimmunologicznych układ odpornościowy sam atakuje własne komórki, wywołując stan zapalny. Objawy bywają dla wielu osób wstydliwe, dlatego część osób do lekarza trafia dopiero wtedy, gdy dolegliwości są bardzo dotkliwe. Do typowych objawów chorób jelit należą:

  • biegunka, zmiana konsystencji stolca,
  • utrata masy ciała,
  • mniejszy apetyt,
  • ból, wzdęcia, uczucie przelewania w brzuchu,
  • zmiana rytmu wypróżnień,
  • osłabienie.

Te produkty zwiększają ryzyko problemów z jelitami

Eksperci wskazują, że gwałtowny wzrost zachorowań może być związany ze zmianami w stylu życia — w szczególności ze spożyciem dużej ilości wysokoprzetworzonej żywności i dodatków do żywności, które mogą negatywnie wpływać na mikrobiotę jelitową.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
Przykład

Substancje takie jak emulgatory, zagęstniki czy stabilizatory (np. stosowane w produktach „light”, „high-protein”, „no added sugar”) mogą przyczyniać się do rozwoju chorób jelit.

O tym, co może wpływać na problemy z jelitami mówiła na wtorkowej konferencji prasowej Dziennikarskiego Klubu Promocji Zdrowia, zorganizowanej w ramach cyklu „Spotkanie z Ekspertem”, prof. Grażyna Rydzewska-Wyszkowska, kierownik Kliniki Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala MSWiA w Warszawie. Jak zaznaczyła, za wzrost zachorowań może odpowiadać zmiana stylu życia i dieta oparta na produktach wysokoprzetworzonych.

U osób genetycznie predysponowanych do wystąpienia chorób może to uruchamiać nieprawidłową reakcję układu odpornościowego, a w efekcie także rozwój choroby autoimmunologicznej.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link